1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului

0

Articol disponibil în: Română

Creștinii ortodocşi prăznuiesc în prima zi a lunii octombrie Acoperământul Maicii Domnului, una din cele patru mari sărbători închinate Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria.
Este prima sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie.

Numită în popor şi Pocroave,  sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 octombrie)

Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stand în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.
Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Parinte, şi mă minunez!”.

În acel moment, Constantinopolul era amenințat de o primejdie, cel mai probabil invazia rușilor kieveni din 907 sau 911, iar Maica Domnului a intrat în mijlocul Bisericii, și, cu chipul plin de lacrimi, a rămas mai mult timp acolo pentru rugăciune.

După acest episod al Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată și orașul a fost scutit de suferință. Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit cel mai frecvent în bisericile de tradiție slavă, asta și pentru că Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos era considerat ca fiind de origine slavă.

Prima prăznuire a acestei sărbători este cunoscută în Biserica Ortodoxă Rusă din secolul al XII-lea. Sărbătoarea a căpătat o mare popularitate în Rusia, iar de acolo a trecut și la români, sărbătorindu-se în mai multe mănăstiri din România.

Prăznuirea ocrotirii Maicii Domnului începe cu o priveghere în care sunt prezente obiceiuri asemănătoare cu cele ale altor praznice mari ale Maicii Domnului. Sărbătoarea nu are o perioadă de după prăznuire. Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit cel mai frecvent în bisericile de tradiție slavă, asta și pentru că Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos era considerat ca fiind de origine slavă.

În tradiția greacă, sărbătoarea este ținută în speciali de călugării din Sfântul Munte Athos, iar din 1952, prăznuirea se face și în Grecia, dar pe data de 28 octombrie și reprezintă o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea actului italian din 1940 asupra Greciei.

Rugăciune de Acoperământul Maicii Domnului

Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Acoperământul Maicii Domnului – tradiții și superstiții

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Acum se face pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă.

Fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă; fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procroavă să le acopere capul cu păr.

Nu se tunde părul: se spune că, dacă este tăiat în această zi, părul rămâne în legătură cu corpul; din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

Se spune că dacă fetele și femeile se gătesc ca de nuntă pe data de 1 octombrie, atunci căsnicia le va fi lungă și fericită, având parte de liniște, înțelegere și multă iubire.

Gospodinele își servesc rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci sunt pomeniți cei trecuți la odihna veșnică.

surse: Libertatea, Alba24

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy