10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale

0

Articol disponibil în: Română

Federaţia Mondială a Sănătăţii Mintale sărbătoreşte în fiecare an, la data de 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Sănătatea mintală este o componentă a sănătăţii prin care fiecare dintre noi îşi realizează potenţialul intelectual, afectiv şi relaţional.

Tulburările mintale apar în toate culturile şi în toate etapele vieţii. Ele sunt consecinţe sau factori de risc pentru multe alte probleme de sănătate, fiind adesea asociate sărăciei, marginalizării şi dezavantajului social şi categoriilor cu niveluri scăzute de educaţie. De asemenea, pe lângă ceilalţi factorii genetici şi psihici, integritatea sănătăţii mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viaţă nesănătos, riscurile violenţei de toate tipurile (fizică, verbală, conjugală, stradală etc), cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire şi tratament şi cu încălcările drepturilor omului.

Sistemele sanitare din întreaga lume se confruntă cu probleme enorme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătăţii mintale şi în protejarea drepturilor pacienţilor cu afecţiuni grave. Resursele disponibile sunt insuficiente, nu sunt distribuite echitabil şi sunt ineficient folosite. Drept urmare, o majoritate largă a persoanelor cu tulburări mintale din multe ţări ale lumii nu primesc nici un ajutor.

La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecţiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool şi de droguri. Bolile mintale şi neurologice, afectând sănătatea în general, vor frâna sau chiar bloca capacitatea omului de a se realiza şi de a fi de folos comunităţii.

Pandemia de COVID-19 a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra sănătății mentale a oamenilor. Unele grupuri sociale – inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății și alți angajați din prima linie, oamenii care trăiesc singuri și cei care se luptă cu afecțiuni mentale preexistente – au fost deosebit de afectate. Un sondaj al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), efectuat la mijlocul anului 2020, a arătat în mod clar că serviciile pentru tulburările mentale, neurologice și ale consumului de substanțe au fost întrerupte semnificativ în timpul pandemiei.

În mai 2021, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, guvernele lumii au recunoscut că este nevoie de o extindere a serviciilor de sănătate mentală de calitate la toate nivelurile și au aprobat Planul de acțiune al sănătății mintale al OMS 2013-2030, inclusiv opțiunile actualizate de implementare ale planului și indicatorii pentru măsurarea progresului.

Ziua Mondială a Sănătății Mentale reprezintă o oportunitate pentru liderii guvernamentali, organizațiile societății civile și alte entități de a vorbi despre măsurile pe care le iau deja și pe care intenționează să le ia în sprijinul acestui obiectiv.  Pe site-ul OMS există o serie de materiale educaționale pentru Ziua Mondială a Sănătății Mentale de anul acesta pentru oricine dorește să se informeze despre depresia în rândul copiilor, adolescenților, gravidelor, vârstnicilor și despre ce poate face o persoană care simte că viața nu merită trăită și se confruntă cu gânduri suicidare (sau cunoaște pe cineva care se luptă cu aceste probleme).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy