Birocrația excesivă, termenul scurt și gradul de cofinanțare ridicat au dus la un eșec al programelor de investiții lansate de Agenția Națională a Zonei Montane

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Consiliul Județean Harghita transmite o scrisoare deschisă Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea

În 12 octombrie 2022, Guvernul a adoptat trei Hotărâri privind acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investiții ce vizează zona montană: înființarea stânelor montane, a centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui , a centrelor de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice. Bugetul alocat acestui program a fost de aproape 220 de milioane de lei, sesiunea de depunere a proiectelor de investiții având loc în perioada 25 octombrie – 29 noiembrie.

După momentul publicării anunțului, Consiliul Județean Harghita, împreună cu instituțiile subordonate, ADI de Dezvoltare rurală, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, Asociația fermierilor și cu sprijinul instituțiilor abilitate, a organizat sesiuni de informare și a demarat acțiuni de sprijinire a micilor fermieri în procesul de întocmire și depunere a documentației.

Totodată, consiliul județean a solicitat Ministerului Agriculturii, printr-o adresă trimisă la începutul lunii noiembrie, mai multe clarificări referitoare la ghidul solicitantului, avizele necesare, codul CAEN, composesorate.

La finalul perioadei de depunere a proiectelor, la nivelul județului Harghita au fost depuse  zece solicitări de finanțare.

Suma rămasă la nivel național, după depunerea solicitărilor, este de aproximativ: 163 513 790 lei (74,45%)  cifră rezultată din datele furnizate de site-ul azm.gov.ro.

Cu privire la aceste aspecte, Consiliul Județean Harghita a organizat o conferință de presă în data de 7 decembrie.

Laszlo Csongor, directorul ADI de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita a făcut o scurtă prezentare a situației, concluzionând că motivele pentru care nu au fost depuse mai multe solicitări de finanțare au fost: termenul scurt  de depunere a proiectelor, contribuția proprie de  50% care pune o povară mult prea mare asupra fermierilor, birocrație excesivă, fiind necesare studiu de fezabilitate și o serie de avize, codul CAEN.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a ținut să precizeze faptul că apreciază eforturile Ministerului Agriculturii de sprijinire a dezvoltării zonelor montane dar că acestea trebuie întregite de proceduri simple care să faciliteze accesul la resurse pentru cei care doresc să investească.

În acest sens a fost formulată o scrisoare deschisă către Ministrul Agriculturii, Petre Daea, prin care se solicită reevaluarea condițiilor de accesare a fondurilor, acordarea posibilității composesoratelor de a depune proiecte, și luarea în considerare în primul rând a intereselor micilor fermieri fără de care exploatarea tradițională a terenurilor și biodiversitatea, vor fi afectate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy