13 octombrie – Ziua Internaţională a Reducerii Riscurilor la Dezastre

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale a fost desemnată prin Rezoluţia 64/2009 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis marcarea acestei zile, în data de 13 octombrie.

 

             În fiecare an, în ziua de 13 octombrie este aniversată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale pentru creșterea gradului de conştientizare a riscurilor generate de dezastrele naturale precum şi a modalităţilor de reducere a acestora. Conform www.undrr.org, în acest an tema este: „Creșterea substanțială a disponibilității și a accesului la sistemele de avertizare timpurie, informații și evaluări privind riscurile la dezastre ale populației până în anul 2030”.

             Prin dezastre naturale se înţeleg fenomenele naturale de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă, provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambiant.

             Este cunoscut faptul că 90% din toate calamităţile naturale sunt legate de vreme, climă şi apă. Statistica arată că numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele hidrometeorologice sunt în creștere atât ca frecvență, cât și în intensitate. Astfel de fenomene meteorologice duc la creșterea numărului de victime, dar și la pagube materiale semnificative.

Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună – atât a autorităţilor, a instituţiilor, cât şi a cetăţenilor – şi doar printr-o implicare reală şi conjugată se poate împiedica transformarea acestora în dezastre. Apărarea împotriva acestor riscuri presupune, în primul rând, cunoaşterea acestora. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţi omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale.

Ținând cont de faptul că cele mai multe dezastre naturale nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieți omenești și pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări adresate cetățenilor de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita vizează respectarea regulilor generale de comportare și măsuri de protecție în cazul producerii unor calamități naturale:

  • Rămâneţi calmi;
  • Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de către autorităţi;
  • Nu daţi crezare zvonurilor şi nu creaţi panică;

          Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la serviciu sau la şcoală.

    Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi:

  • Stabiliţi din timp un loc de întâlnire;
  • Stabiliţi un sistem de comunicare;
  • Toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.

     Pentru că vigilența și cunoașterea măsurilor de protecție vă pot salva viața, este bine ca, în situația producerii unui dezastru, să urmați câteva sfaturi practice:

  1. Înainte de producerea dezastrului:
  • Informați-vă asupra riscurilor naturale prezente în zona dvs. și învățați semnalele de alarmare transmise de autorități;
  • Însușiți-vă planurile de evacuare ale locului de muncă, ale școlilor copiilor dvs. sau ale zonei în care locuiți;
  • Participați la exercițiile de pregătire executate de reprezentanții autorităților publice locale, instituțiilor și cadrelor I.S.U.;
  • Păstrați-vă calmul, fiți pregătiți pentru a fi evacuați;
  • Pregătiți-vă un minim de materiale de strictă necesitate în caz de dezastru, pe care să le păstrați la îndemână.
  1. După producerea dezastrului:
  • Respectați cu strictețe măsurile stabilite, îndrumările și comunicările autorităților, ale instituțiilor cu atribuții în domeniul gestionării situațiilor de urgență;
  • Intrați cu precauție în clădirile care au fost avariate, numai după atenta verificare a acestora de către specialiști;
  • Nu atingeți cablurile electrice;
  • Dacă simțiți miros de gaz, deschideți toate feresterele și ușile, închideți robinetul de gaze și părăsiți locuința imediat, anunțând unitatea de distribuție;
  • Nu folosiți torțe sau lumânări;
  • Îndepărtați-vă de zonele calamitate;
  • Nu împiedicați forțele de intervenție și sprijiniți-le dacă vi se cere acest lucru;

           – După trecerea pericolului, anunțați rudele sau apropiații, pentru ca aceștia să știe că sunteți în siguranță.

Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbrăcăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.

          Pentru prevenirea, diminuarea şi reducerea riscurilor dezastrelor naturale, reprezentanţii I.S.U. “Oltul” Harghita desfăşoară, în decursul anului, o gamă variată de activităţi, dintre care cele mai semnificative sunt: convocări și instructaje de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă cu factorii care au responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă; exerciţii de alarmare publică cu angrenarea comitetelor locale pentru situații de urgență; exerciţii cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă privind pregătirea pentru intervenţie în cazul unor situaţii de urgenţă; concursurile cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Prietenii Pompierilor” şi a celor cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”; concursurile profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă; activităţi de pregătire şi informare a populaţiei, prin organizarea unor puncte mobile de informare preventivă; activităţi instructiv-educative la nivelul instituţiilor şcolare din judeţ.

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, accesați Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII pregătit” (www.fiipregatit.ro).

  • COMPARTIMENTUL INFORMARMAȚII ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy