13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România. Scurt istoric

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În fiecare an, pe data de 13 Septembrie, pompierii – cea mai paşnică armă, aflată însă într-un permanent război cu incendiile, inundaţiile, cu efectele altor calamităţi naturale şi catastrofe – au o binemeritată zi de sărbătoare.

De ce pe 13 Septembrie?

Această dată nu reprezintă ziua de naştere a armei (primele unităţi de pompieri militari fiind înfiinţate la alte date: în 1835 la Iaşi, respectiv 1845 în Bucureşti), ci „ziua de botez”! Un botez de foc… un botez însângerat, care ne reaminteşte de glorioasele fapte de armă săvârşite de pompierii militari care au luptat în memorabila zi de 13 septembrie, pe Dealul Spirii, pentru idealurile revoluţiei române de la 1848.

Aniversăm în acest an, la 13 septembrie, 171 de ani de la o dată memorabilă în tradiţia Armei Pompierilor, dar şi în istoria modernă a românilor: lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de Compania de Pompieri din Bucureşti împotriva trupelor venite să înfrângă mişcarea revoluţionară română, moment semnificativ al istoriei naţionale.

Ducând mai departe această tradiţie, pompierii români şi-au îndeplinit mereu misiunea de apărare a vieţii oamenilor şi bunurilor împotriva efectelor distrugătoare ale calamităţilor. În confruntarea cu incendiile, inundaţii ori alte catastrofe, ei au făcut uneori sacrificiul suprem, punându-şi viaţa în pericol pentru a o salva pe cea a semenilor.

Organizaţi în structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, pompierii militari şi-au însuşit, pe lângă “clasica” intervenţie de stingere a incendiilor, şi multe alte misiuni: de descarcerare, acordare a primului ajutor medical, limitare şi înlăturare a efectelor accidentelor de materiale periculoase, intervenţia la inundaţii, cutremure sau alunecări de teren şi alte catastrofe.

Structurile operative dispun astăzi de tehnică şi echipamente moderne de lucru, strict necesare asigurării unor intervenţii eficiente şi asigurării gradului de securitate a salvatorului şi a celui salvat.

Aproape că nu există evenimente care pun în pericol viaţa omului la care pompierii să nu fie solicitaţi, ceea ce presupune o bună pregătire, cunoştinţe şi deprinderi profesionale, disciplină şi muncă în echipă. Complexitatea intervenţiilor solicită la maxim capacităţile fizice şi profesionale ale pompierilor, care uneori au plătit preţul suprem pentru salvarea semenilor lor.

Cinste   lor,  pildă  nouă … tuturor  pompierilor – fie  că  facem parte  din structurile profesioniste, private sau voluntare pentru situaţii de urgenţă!

La ceas aniversar aducem un călduros omagiu tuturor celor care de-a lungul timpului şi-au pus viaţa în slujba cetățeanului, iar prin spirit de sacrificiu, cutezanţă şi profesionalism s-au luptat cu focul şi forţa descătuşată a naturii.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy