Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

21 de intervenții, în minivacanța de 1 iunie

Foto cu caracter ilustrativ

În perioada 29 mai – 01 iunie, 21 de intervenții în situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari harghiteni, la nivel județean. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență ( 18 cazuri SMURD), echipajele de paramedici acționând pentru acordarea primului ajutor unui număr de 18 persoane aflate în dificultate. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a două accidente rutiere, cinci diverse afecţiuni medicale, iar 11 intervenţii au fost în cazul unor traumatisme.

Întrucât în această perioadă a fost semnalată prezența urșilor în proximitatea comunităților, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltul” al județului Harghita a transmis mai multe mesaje de avertizare a populației. Astfel, în ultimele patru zile, cetățenilor din localitățile Voșlăbeni, Gheorgheni, Zetea și Băile Tușnad le-au fost trimise  10 astfel de mesaje, prin intermediul sistemului RO-ALERT.  (pentru mai multe informații despre sistemul R0-ALERT: https://ro-alert.ro/).

Totodată, echipajele de salvatori harghiteni au acționat și pentru stingerea a trei incendii. Astfel, duminică, 31 mai a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni, în cooperare cu SVSU Suseni, Chileni și Valea Strâmbă, au acționat, cu 5 autospeciale de intervenție, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (grajd cu șură), în localitatea Valea Strâmbă. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 60 mp, cu pericol de propagare la alte anexe învecinate.

Flăcările au fost localizate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la vecinătăți. În urma incendiului, a ars anexa gospodărească, din lemn, cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafață de circa 60 mp, 500 kg fân, 3 mc de scândură și 5 mp din peretele unei magazii, aflată în imediata apropiere. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului au fost scânteile purtate de vânt și căzute pe materiale combustibile.

În cursul zilei de ieri, 1 iunie a.c., pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu  au acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un transformator electric, în satul Hagota, comuna Tulgheș. Colegii noștri s-au mobilizat pentru lichidarea rapidă a incendiului, cu un stingător cu pulbere P6, însă în urma producerii incendiului au rămas nealimentate 5 PT-uri, cu 183 de consumatori, din localitățile Recea și Tulgheș. După circa două ore, defecțiunile au fost remediate de către echipele distribuitorului de energie electrică.

Tot în cursul zilei de ieri, 1 iunie a.c., pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au acționat, cu două autospeciale de stingere, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un autovehicul, încărcat cu cherestea, pe DN 15, km 183+300m, pe raza municipiului Toplița. Incendiul a fost localizat şi lichidat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la întreaga încărcătură de cherestea. În urma incendiului au ars 3 anvelope, prelata camionului și cca. 3 mc cherestea de molid; s-au degradat: aprox. 5 mc de cherestea, instalația electrică, instalația de frânare. Incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unei defecțiuni tehnice la sistemul de frânare. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 70.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 5.000 lei.

Având în vedere faptul că informarea metorologică de instabilitate atmosferică și ploi însemnate cantitativ emisă de Administrația Națională de Meteorologie, pentru centrul țării, precum și în zona de munte,  se află în vigoare până mâine, ora 08.00, salvatorii militari harghiteni rămân la datorie pentru asigurarea optimă a misiunilor de răspuns la solicitările autorităților și cetățenilor, inclusiv a celor care presupun limitarea și înlăturarea efectelor vremii nefavorabile prognozată în această perioadă.

Recomandări

Întrucât vremea rămâne instabilă și în următoarea perioadă, reamintim populației că este important să respecte recomandărilor autorităților și să aplice, la nevoie, măsurile de autoprotecție în cazul manifestării fenomenelor meteo nefavorabile.

Să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *