24 iunie – Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica)

0

Articol disponibil în: Română

Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită în calendarul creștin ortodox la 24 iunie.

Considerat Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul proroc al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut legătura cu Noul Testament. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem (lângă Ierusalim); este fiul Elisabetei (verişoara Mariei, Maica Domnului) şi al preotului Zaharia.

Vestea nașterii Sfântul Proroc și Botezător Ioan s-a făcut prin mijlocirea Arhanghelului Gavriil, care s-a arătat preotului Zaharia pe când acesta slujea la Templu. Pentru că nu a crezut cuvintele celui trimis de Dumnezeu, preotul Zaharia a fost pedepsit prin neputința de a vorbi până la nașterea pruncului când, revenindu-i glasul, a rostit și numele celui nou-născut.
Sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost atestată încă din secolele IV-V, luând locul vechilor sărbători păgâne cu caracter agricol sau naturist din perioada solstițiului de vară.

Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie; nașterea – 24 iunie; soborul – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului – 25 mai.

Ziua de 24 iunie este cunoscută în calendarul popular şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Sărbătoarea Sânzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeiţa Diana, numele de Sânziana, aşa cum este cunoscută sărbătoarea autohtonă în special în Ardeal, provenind din «Sancta Diana», în timp ce în Muntenia şi Oltenia se sărbătoreşte Drăgaica, după numele slav. După unii specialişti, sărbătoarea îşi are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, sânzienele fiind adesea reprezentate de traci înlănţuite într-o horă.

Această zi este una încărcată de magie și farmec. Conform tradiției, Sanzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsaările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferintele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt considerate aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”. Se spune că Sânzienele pot împrăştia din senin vijelii, grindină şi distrug recoltele. Anul acesta, sărbătoarea a fost precedată de ploaie și vânt puternic.

Această zi este una încărcată de magie și farmec. Conform tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt considerate aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”. Se spune că Sânzienele pot împrăştia din senin vijelii, grindină şi distrug recoltele. Anul acesta, sărbătoarea a fost precedată de ploaie și vânt puternic.

Oamenii culeg astăzi flori de sânziene, pe care le împletesc în coronițe. E un mod de a arăta respect Sânzienelor.

Când sunt aruncate pe acoperișul caselor, tradiția spune că  omul va trăi mult dacă coronița rămâne pe casă sau, dimpotrivă, va muri repede, în cazul în care coronița cade de pe acoperiș.

De asemenea, cine nu respectă Drăgaica poate avea parte de multe nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi poate muri fulgerat.

Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii, fiind momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Această zi este cunoscută în popor și sub denumirea de „Amuțitul Cucului”. Se crede că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, vara va fi secetoasă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy