„Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Premierul Viktor Orban a obţinut al treilea mandat consecutiv: Fidesz va dispune de o majoritate de două treimi, cu 133 de parlamentari din totalul de 199, potrivit estimărilor autorităţii electorale ungare. Formaţiunea naţionalistă Jobbik va avea 26 de reprezentanţi în viitorul parlament, iar socialiştii doar 20,potrivit agerpres.ro.

Prezenţa la aceste alegeri, la care aproximativ 7,9 milioane de cetăţeni au fost chemaţi să îi desemneze pe cei 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta şi implicit prim-ministrul, a fost de aproape 70 la sută. Votarea s-a încheiat oficial la ora locală 19.00, însă programul unor secţii a fost prelungit pentru ca toţi cei aflaţi la cozi să poată vota. Viktor Orban a promis duminică, după ce a votat, că va lupta pentru Ungaria. El a spus că Uniunea Europeană nu este la Bruxelles, ci este la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti.

„Când obții un astfel de rezultat, tebuie să îți amintești un proverb care spune: fii modest, pentru că acum ai un motiv. Țara noastră nu a ajuns încă unde își dorește să fie, dar se îndreaptă spre acea cale aleasă. Vom continua împreună pe această cale. Am câștigat. Ungaria a obținut o victorie importantă. Numărul mare de alegători alungă orice fel de dubiu”, a spus Orban.

Partidele de opoziție se temeau că o „supermajoritate” i-ar permite premierului ungar să continue ofensiva împotriva ONG-urilor pe care le acuză că acționează împotriva intereselor statului. La rândul său, Orban acuza opoziția că ar colabora cu Organizația Națiunilor Unite, cu Uniunea Europeană și cu miliardarul american de origine ungară George Soros, pentru tranformarea Ungariei „într-o țară de imigranți.”

Conducerea Partidului Socialist din Ungaria a demisionat după victoria formaţiunii de guvernământ Fidesz în alegerile parlamentare de duminică, informează Reuters.

„Ne considerăm răspunzători de ceea ce s-a întâmplat, am recunoscut decizia alegătorilor”, le-a declarat susţinătorilor şi ziariştilor liderul socialist Gyula Molnar.

Și Gabor Vona, liderul partidului naţionalist Jobbik, şi-a anunţat demisia în urma rezultatului alegerilor.

„Obiectivul Jobbik, de a câştiga alegerile şi de a forţa o schimbare în guvern, nu a fost atins”, a declarat Vona. „Fidesz a câştigat. A câştigat din nou”, a recunoscut el într-o conferinţă de presă. „Îmi prezint demisia. Mâine după-masă, consiliul Jobbik va planifica viitoarele obiective. (…) Ne-ar fi plăcut ca prezenţa mare la vot să ducă la un alt rezultat, dar aşa a decis poporul”, a mai spus liderul naţionalist.

Premierul le-a mulţumit liderilor din Polonia care l-au susţinut, iar primele felicitări pentru victorie le-a primit de la Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, de extremă dreaptă, remarcă Reuters.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy