52 de gospodării izolate din Harghita, electrificate cu Fonduri Norvegiene

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Consiliul Județean Harghita a implementat proiectul „Electrificarea gospodăriilor izolate din județul Harghita”

În calitate de beneficiar în cadrul „Programului pentru energie în România”, Consiliul Județean Harghita a  implementat proiectul privind „Electrificarea gospodăriilor izolate din județul Harghita” al cărui scop este de a asigura electrificarea a 52 de gospodării izolate, neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice, prin instalarea de sisteme solare fotovoltaice de 2kWp în fiecare gospodărie.

Consiliul Județean Harghita asigură prin intermediul proiectului echipamentul complet al fiecărui sistem fotovoltaic de 2 kWp constând în panou fotovoltaic, încărcător, baterii (acumulatori), invertor, materiale conexiuni şi siguranţe, structura de montaj a sistemului, tablou electric de curent continuu-alternativ,respectiv montajul şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic și a instalaţiei electrice exterioare şi interioare.

Valoarea totală a proiectului este de 260.000 de Euro, finanțarea acestuia fiind asigurată 100% din Fonduri Norvegiene.

Am considerat oportun să ne ocupăm cu acele localități mai mici, unde trăiesc oameni în număr foarte mic, pentru că nu credem că acele localități trebuie să fie  depopulate. Cum se poate realiza acest lucru ? Dacă  se poate realiza un confort, aceeași viață ca într-o localitate mai mare, pentru că, în aceste localități foarte mici, apa potabilă, drumul, electrificarea, alte utilități, daca nu sunt disponibile, atunci oamenii, cel puțin tineretul, se muta de acolo. De aceea, noi am început acest program – Micul Sat, în care am reușit să electrificăm gospodării izolate, am introdus apă și am făcut drum, și acum trei ani a venit această posibilitate prin Fondul Norvegian  în care am putut depune un proiect cu finanțare de 260 de mii de euro, prin care, 52 de gospodarii din județ au fost alese, și prin sistem fotovoltaic, acum becul se poate aprinde și pot avea o viată în confort. Aceste localități sunt foarte frumoase,  și dacă ne gândim la turism, la produse locale, trebuie să le susținem.  Poate că acest efort  este în sumă foarte mare, dar ce încercăm să ocrotim, să salvăm – patrimoniul construit de acolo, biodiversitatea, fermieritul tradițional, sunt foarte multe lucruri pe care în acest fel putem să le salvam, și chiar sunt semnale că tinerii se reorientează de la urban la rural”, a subliniat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

De asemenea, acesta a mai adăugat că, din cele 327 de localități din județ, 107, cu o populație sub 300 de locuitori, sunt cuprinse în programul de susținere derulat de Consiliul Județean Harghita – Micul Sat.

Potrivit lui Csergő Tibor, primarul municipiul Gheorgheni, cererea vine la momentul potrivit, deoarece trei gospodării din Covacipeter au primit energie electrică, ceea ce va face ca acestea să devină sustenabile. El a spus că, dacă mai există o șansă, cooperarea va continua, având în vedere că există încă zone în care acest lucru ar putea ajuta la prevenirea depopulării.

Cu sprijinul actual, sistemele fotovoltaice au fost instalate în următoarele localități:  Orașul Băile Tușnad (2), Comuna Ciceu (2), Comuna Plăieșii de Jos (1), Comuna Lueta (6), Comuna Satu Mare (1), Comuna Corund (6), Municipiul Odorheiu Secuiesc (5), Comuna Zetea (6), Municipiul Gheorgheni (3), Comuna Lăzarea (2), Comuna Corbu (5 ), Comuna Subcetate (13).

Detaliile privind electrificarea gospodăriilor izolate din județul Harghita puteți lectura accesând pagina: https://judetulharghita.ro/electrificarea-gospodariilor-izolate-din-judetul-harghita/

  • informații și foto furnizate de biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy