75 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I

0

Articol disponibil în: Română

În data de 30 decembrie 1947, Regele Mihai I era obligat să abdice şi să plece în exil.

În anul 1947, România rămăsese ultimul stat monarhic din zonă, astfel că după anihilarea brutală a partidelor istorice, guvernul condus de Petru Groza va încerca pe toate căile să-l înlăture pe regele Mihai de la conducerea statului.

30 decembrie 1947, este ziua în care comuniștii proclamă Republica Populară Română. Abolirea Monarhiei și exilarea Regelui Mihai făceau parte din planul de sovietizare a României.

Mihai I, în vârstă de doar 26 de ani, şi mama sa, Regina Elena, au fost alungaţi din țară pe motiv ca monarhia pune piedici democratizării României.

În noiembrie 1947, regele Mihai și regina-mamă Elena au mers la Londra pentru a participa la căsătoria principesei Elisabeta, actuala Regină a Angliei. Acolo, regele Mihai a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, principesa Ana de Bourbon-Parma, viitoarea sa soție.

În ziua de 29 decembrie 1947, regele Mihai I este chemat de urgență la București, pentru a discuta despre o „problemă de familie” cu Petru Groza, președintele Consiliului de Miniștri. Întâlnirea avea să aibă loc la Palatul Elisabeta.

Următoarea zi, pe 30 decembrie 1947, Petru Groza a venit la palatul Elisabeta, însoțit de Gheorghe Gheorghiu-Dej și i-au prezentat Regelui o declarație de abdicare. Când Mihai I a refuzat, cei doi i-au acordat o jumătate de oră de gândire. Între timp, au fost aduse trupele diviziei „Tudor Vladimirescu” care au înconjurat palatul regal. Regele a refuzat totuși să semneze, dar Groza l-a amenințat cu declanșarea unui război civil și că vor fi executați cei aproximativ o mie de studenți care se aflau în acel moment închiși în diferitele închisori din capitală, dacă Regele refuză să semneze imediat și necondiționat actul de abdicare. Confruntat cu riscul vărsării de sânge, regele Mihai a cedat și a semnat, Comuniștii au anunțat abolirea monarhiei și instaurarea unei republici populare, printr-o lege adoptată de Camera Deputaților, și au transmis la radio înregistrarea proclamației regelui despre propria sa abdicare.

Regele Mihai I a încetat din viaţă pe 5 decembrie, după o lungă suferinţă. A fost înhumat unsprezece zile mai târziu, în Necropola Regală de la Curtea de Argeş, unde se odihneşte şi Regina Ana, soţia iubită, care i-a fost alături timp de 68 de ani.

Conținutul actului de abdicare: 

„Mihai I-iu,

Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională

Rege al României

La toţi de faţă şi viitori, sănătate!

În viaţa Statului român s-au produs în ultimii ani adânci prefaceri politice, economice şi sociale, care au creat noi raporturi între principalii factori ai vieţii de Stat.

Aceste raporturi nu mai corespund astăzi condiţiunilor stabilite de Pactul fundamental – Constituţia ţării – ele cerând o grabnică şi fundamentală schimbare.

În faţa acestei situaţiuni, în deplină înţelegere cu factorii de răspundere ai Ţării, conştient și de răspunderea ce-mi revine, consider că instituţia monarhică nu mai corespunde actualelor condiţiuni ale vieţii noastre de Stat, ea reprezentând o piedică serioasă în calea dezvoltării României.

În consecinţă, pe deplin conştient de importanţa actului ce fac în interesul poporului român,

ABDIC

pentru mine şi pentru urmaşii mei de la Tron, renunţând pentru mine şi pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al României.

Las poporului român libertatea de a-și alege noua formă de Stat”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy