ISU Harghita: Bilanțul misiunilor de joi, 17 martie 2022

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri, 17 martie a.c., pompierii militari harghiteni au acționat pentru gestionarea a 11 situații de urgență. Au fost înregistrate 8 solicitări pentru acordarea de prim ajutor, 2 copii și 6 persoane adulte fiind asistate medical de către echipajele SMURD.

Totodată, salvatorii au intervenit pentru stingerea unei arderi necontrolate de vegetație uscată, precum și în alte 2 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi 1 misiune distrugere muniție neexplodată (delaborare 3982 elemente de muniție asanate, dintre care 583 buc. cartuș infanterie calibru 7,92 mm, 103 buc. tub cartuș infanterie calibru 7,92 mm și 3296 buc. tub cartuș calibru 7,65 mm) și 1 misiune de asigurare/supraveghere zonă, în urma semnalării unor cabluri de înaltă tensiune incandescente, la rețeaua de distribuție a energiei electrice, în municipiul Toplița, strada Toamnei, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul furnizorului de energie electrică.

În ultima perioadă pompierii militari harghiteni au intervenit la mai multe arderi necontrolate şi incendii care au avut cauză folosirea focului deschis, lăsat nesupravegheat, pentru igienizarea terenurilor.

Ieri după-amiază, pompierii militari și civili din cadrul Gărzilor de Intervenție Toplița și Gheorgheni, sprijiniți de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Gălăuțaș și Subcetate au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui astfel de incendiu de vegetație uscată în zona Dealul Goii.

La sosirea echipajelor de intervenție, ardea vegetația uscată, resturi de exploatare forestieră și puieți de molid, cu pericol de propagare la o casă de locuit cu anexe gospodărești și la pădurea de molid din vecinătate. După mai multe ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost stins, reușindu-se limitarea propagării flăcărilor la construcțiile și pădurea din imediata apropiere a focarelor, întreaga suprafață afectată fiind de circa 120 ha.

Transmitem   un   apel   către   populaţie,   să   respecte   interdicţiile   privind   focul deschis,   mai   ales   în   această   perioadă   când   flăcările   sunt   favorizate   de   condiţiile meteorologice. Astfel de intervenții sunt dificile deoarece de cele mai multe ori autospecialele pompierilor nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces, nu există surse de alimentare cu apă în zonă sau suprafața care arde este foarte mare.

În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari. Nu de puține ori, incendiile de miriști  și vegetație uscată  s-au  extins  la  fondurile   forestiere,  fiind lichidate  cu  eforturi susținute  ale pompierilor  militari, voluntari și comunităților locale, în perioade de timp îndelungate.

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).

Reamintim   faptul   că,   arderea   miriştilor,   a   vegetaţiei   uscate,   a   resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor   pentru   utilizarea   focului   deschis   în   condiţii   şi   la   distanţe   care   favorizează propagarea   focului   la   construcţii,   depozite,   culturi   agricole,   păduri,   plantaţii   şi   alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin   sancţionarea   celor   care   încalcă   aceste   dispoziţii,   de   către   toate   cele   trei   instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.

Totodată, pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy