DGASPC Harghita: „Ziua Adopției”, a XI-a ediție. Peste 150 de copii adoptați și adulți au participat la eveniment

0

Articol disponibil în: Română

Un număr de peste 150 de copii adoptați și adulți – părinți adoptivi și viitori părinți adoptatori – au participat sâmbătă, 10 iunie 2023,  la cea de a XI-a ediție a „Zilei Adopției”, eveniment organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului  (DGASPC) Harghita la Centrul pentru recreere și pregătire profesională Șumuleu-Ciuc.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean  Harghita, Borboly Csaba, a urmărit cu mult drag copiii ocupați cu joaca, ai căror fețe radiau de fericire. După ce a salutat călduros persoanele prezente, el a  evidențiat în scurtul său discurs că „suntem mândri de munca, de dragostea de care dvs., părinții adoptivi, dați dovadă zi de zi și sperăm că trăiți o viață de familie fericită”.

Consiliul județean dorește să sprijine vocația părinților adoptivi. În acest scop, s-a format un grup de lucru, al cărui obiectiv este să se asigure că în grădinițe, școli, comunități și în societate în general există o acceptare fără obstacole, astfel ca familiile adoptive să poată experimenta sfințenia și frumusețea creșterii și educării copiilor lor. În acest sens, aș dori să vă rog să ne comunicați ideile, sugestiile și comentariile, astfel încât să putem contribui la faptul ca vecinul, colegul de joacă la școală, la grădiniță, colegii de la serviciu, să înțeleagă cât de frumoasă este fapta asumată de dvs. și cât de frumos este să crești un copil zâmbitor sau dacă nu zâmbește, să reușești să-l faci să zâmbească. Haideți să ne căutăm, să comunicăm și să facem lumea mai bună împreună!” a conchis Borboly Csaba.

În discursul  său, directorul general, Elekes Zoltán,  a afirmat că vara la DGASPC  Harghita începe cu două evenimente mari în fiecare an, „Ziua Adopției” și „Zilele Talentelor”.

În cadrul Zilelor Talentelor încercăm să îi facem cât mai bucuroși pe copiii crescuți în sistem și să le oferim posibilitatea de a-și arăta diferitele talente. Slavă Domnului, există asemenea talente și vedem multe lucruri frumoase la acest eveniment”, a spus directorul. „Ziua Adopției este celălalt eveniment de la începutul verii, adopția este culmea muncii noastre, deoarece faptul că acești copii își găsesc familii și familiile își găsesc copii este un miracol divin. Suntem doar un mic instrument al acestui miracol divin, dar ne bucurăm că putem contribui. De fapt, dvs. sunteți acele persoane care dețineți rolul măreț în acest proces, dvs. sunteți cei care au luat decizia importantă de a accepta un copil în familia dvs. și de a ghida copilul adoptat pe parcursul vieții sale. Prin urmare, când prezentăm în rapoartele și în cadrul conferințelor noastre de presă câți copii au fost plasați în familii adoptive, de fapt vă lăudăm deschiderea de care ați dat dovadă, pentru că ați acceptat acești copii în familia dvs. cu dragoste”, a  precizat Elekes Zoltán.

Cum era de așteptat, în centrul atenției s-au aflat copilașii adoptați, care s-au bucurat de fiecare clipă a evenimentului. Surprizele pentru ei au urmat în lanț: cei mici au făcut o călătorie magică în lumea poveștilor cu păpuși împreună cu păpușarii grupului „Fakalinca” de la Biblioteca Județeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc, care au prezentat spectacolul intitulat „Ribes nigrum – Povestea unei prietenii”. A urmat apoi „parada copiilor” și programul de animație a ansamblului Fenyőmag” din Gheorgheni, care i-au distrat nemaipomenit pe copii.

După o scurtă pauză a avut loc un workshop pentru părinți, moment în care specialiștii DGASPC Harghita au prezentat situația adopției în județ, profilul copilului adoptabil din aplicația RNA și au vizionat împreună scurtmetrajul realizat de „Hargita Studio” intitulat „Copilul, o valoare” în care și-au împărtășit experiențele familii care au adoptat copii de vârstă mai mare sau cu dizabilități ușoare. După acest moment, familiile adoptatoare prezente au discutat despre acomodarea și integrarea copilului adoptat în familie.

În timpul workshop-ului copiii au avut parte de un program de animație în compania animatorilor din cadrul ansamblului Fenyőmag” din  Gheorgheni. Împreună au confecționat figurine din baloane colorate, au realizat pictură pe față, au beneficiat de jocuri distractive, muzică și dans.

Sponsorii evenimentului: SIGMA-GUM SRL., Spring Harghita, Cat Line și nu în ultimul rând părinții adoptivi, care au pregătit câte un dar copiilor lor.

  • Fotografii realizate de Szökő Sándor

Scurtă informare privind rezultatele obținute în cursul anului 2023 în domeniul adopției la nivel județean:

În perioada 01.01.2023 – 10.06.2023 au fost atestate ca apte pentru adopție 11 familii, iar 8 familii sunt în curs de atestare. În evidența DGASPC Harghita sunt în prezent 43 de familii care doresc să adopte copii, dintre care 35 de familii sunt atestate pentru a adopta. În evidența DGASPC Harghita se află un număr de 93 de copii adoptabili și încă 17 copii în curs de declarare a adoptabilității ( în curs de soluționare în instanță). Privind numărului copiilor care au părăsit sistemul de protecție județean, 25 de copii se află în familii de adopție (13 copii cu adopția încuviințată și 12 copii încredințați în vederea adopției), iar 4 copii sunt în potrivire practică cu familii din județ sau în alte județe, în vederea adopției.

Realizând o comparație a situației adopției în perioada 01.01.-10.06.2023 cu  situația adopției la data de 31.12.2022,  rezultă  că la finale anului 2022 un număr de  42 de copii au părăsit sistemul de protecție specială, iar în primele 5 luni ale acestui an,  25 de copii se bucură de o familie a lor, adopția copiilor în județul nostru menținându-se în creștere și în prezent. Copiii adoptați provin din asistență maternală sau plasament familial, vârsta lor este cuprinsă între 1 an și 11 ani și putem declara că s-au acomodat foarte bine atât în familie, cât și în comunitate.

Rezultatele se datorează pe de o parte simplificării procedurii de adopție, a aplicării noilor prevederi legale privind măsurile de stimulare a adopției interne,  finalizării cu succes a adopțiilor încuviințate, precum și a informării persoanelor/familiilor care doresc să adopte,  în cadrul  conferințelor de presă. În prezent pentru cei 93 de copii adoptabili, se fac demersuri periodice prin aplicația electronică – Registrul Național de Adopții (RAN), pentru identificarea celei mai potrivite familii adoptatoare, care să răspundă nevoilor copilului, atât la nivel județean cât și național; copiii au vârsta cuprinsă între 0-14 ani, unii copii prezintă dificultăți în dezvoltare, 75 copii sunt incluși în secțiunea RNA Profilul public al copilului, putând fi vizualizați și selectați de familii, în condițiile legii. Din cele 35 de familii atestate aflate în evidența noastră în prezent, 12 familii au copil încredințat, 4 familii se află în procedură de potrivire cu copii și 19 familii sunt în așteptare în diferite etape ale procedurii de adopție. Familiile atestate, în primele 6 luni după obținerea atestatului intră în potrivire cu copii din județul nostru, iar ulterior cu copii din alte județe din țară, în funcție de cererea acestora. Este încurajator faptul că mai multe familii din județul nostru care au adoptat un copil doresc adopția celui de al doilea sau al treilea copil. În perioada de monitorizare post-adopție (timp de 2 ani) după încuviințarea adopției sunt 49 de copii în familii de adopție, pentru care se acordă servicii de sprijin și consiliere pentru o integrare cât mai bună și într-un timp cât mai scurt. Dorim ca finalizarea cu succes a adopțiilor încuviințate, aplicarea modificărilor cadrului legislativ și mediatizarea activității de adopție, informarea persoanelor/familiilor care doresc să adopte prin conferințe de presă și în cadrul evenimentului Ziua adopției, organizată anual, să conducă în continuare la creșterea numărului copiilor care vor părăsi sistemul de protecție și vor avea propria lor familie.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy