Opulența baronului național din Ungaria: Un palat demn de un monarh

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Dacă în România există o problemă cu baronii locali și puterea lor asupra comunităților locale, în Ungaria există un baron care a depășit cu mult granițele regionale și a dobândit o influență impresionantă pe plan național. Este vorba despre Viktor Orban, premierul Ungariei, și despre proprietatea sa imensă care a fost recent finalizată – un conac cu o magnitudine care rivalizează cu cele mai luxoase palate din lume.

Însă, ceea ce surprinde în mod deosebit este nivelul de secretomanie și discreție care înconjoară acest conac. Cu toate că presa controlată de regimul Orban menține tăcerea în legătură cu subiectul, nu putem ignora faptul că acest conac, care cândva a aparținut arhiducelui Iosif al Austriei, se află acum în proprietatea familiei Orban, mai exact a tatălui premierului, Gyozo Orban.

Interesant este că, în declarația oficială de avere, Viktor Orban apare practic lipsit de bunuri. Cu toate acestea, tatăl său este proprietarul mai multor companii miniere care au generat profituri imense de-a lungul anilor, în mare parte datorită contractelor publice. În timp ce fiul său a devenit prim-ministru, afacerile companiilor au înregistrat o creștere considerabilă, iar profiturile lor au crescut de la 235 de milioane de forinți în 2009 la aproape 2 miliarde de forinți în ultimii 10 ani.

Astfel, Viktor Orban a avut resursele necesare pentru a realiza renovarea conacului, care în prezent se întinde pe o suprafață de aproximativ 6.752 de metri pătrați. Această suprafață impresionantă depășește chiar și palatul luxos al legendarului jucător de baschet Michael Jordan din Chicago.

Cu toate acestea, cu excepția faptului că este un conac în construcție, informațiile despre acest proiect sunt învăluite în mister și secret. În ciuda întrebărilor adresate lui Viktor Orban cu privire la construcție, răspunsul său a fost unul vag: „Un conac, deoarece așa a fost întotdeauna.”

Cu toate că declarația oficială de avere a premierului Orban, publicată în 2021, arată că el nu deține economii semnificative și deține doar o casă modestă și un apartament în Budapesta, datele neoficiale indică o altă realitate. Astfel, cu un conac de o magnitudine impresionantă și cu resurse financiare considerabile la dispoziție, se ridică întrebarea despre transparența și etica politică din spatele acestei proprietăți impresionante.

Este important ca societatea să se întrebe cum pot unii politicieni să-și construiască astfel de palate imense în timp ce aparent nu dețin niciun bun, iar opulența lor crește în contrast cu nivelul de trai al majorității populației. Asemenea cazuri ridică semne de întrebare privind transparența și integritatea în politică, și ar trebui să ne determine să ne întrebăm cât de echitabilă și egală este reprezentarea și guvernarea într-o societate democratică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy