IPJ Harghita: Recomandări pentru deținătorii și proprietarii de câini periculoși sau agresivi

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La nivel national, încă de la începutul anului 2023, au fost înregistrate mai multe atacuri ale câinilor ce fac parte din categoria celor periculoși sau agresivi, în sensul prevăzut de prevederile O.U.G. nr. 55/2002.

Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita vă informează cu privire la normele legislative pe care proprietarii de câini periculoși/ agresivi sunt obligați să le respecte.
Aceste norme se referă la câinii din categoria I (câini de luptă și de atac, asimiliați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor), dar și la cei din categoria a II- a (câinii din rasele American Stafforshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor).

În conformitate reglementările O.U.G. nr. 55/2002, câinilor din categoria I, le este interzis accesul:
-în localuri publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea;
-în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar;
Accesul câinilor din categoria a II- a precum și exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de către o persoană care are vârsta minimă de 18 ani, are capacitate deplină de exerciţiu și să nu a fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

În locurile special amenajate pentru câini, accesul este permis fără botniță și fără lesă.
Nerespectarea acestor prevederi atrage sancționarea contravenientului cu amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 lei.

De asemenea, următoarele fapte sunt considerate infracțiuni conform prevederilor aceluiași act normativ:
1.Neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
2.Introducerea în ţară sau comercializarea câinilor din categoria I constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
3. Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy