Borboly Csaba: „Ne trebuie sprijin și inițiative legislative care să susțină demersurile Consiliului Județean Harghita de dezvoltare durabilă a zonei montane”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Atelierul de prezentare al  Strategiei de Dezvoltare Integrată a Zonelor Montane din România s-a desfășurat luni, 11 decembrie, la Frumoasa, județul Harghita,  în vederea colectării de idei pentru elaborarea strategiei integrate care să contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei montane.

La atelier au participat reprezentanți ai Comitetului de Masiv, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Consiliului Județean Harghita, Primăriei Frumoasa și Băncii Mondiale.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a apreciat importanța inițiativelor în domeniul zonei montane, la nivelul județului Harghita, care necesită sprijin și inițiative legislative care să le susțină.

Este foarte important  că aici, în județul Harghita, cel puțin pentru zona montană, avem foarte multe inițiative care, dacă ne gândim și dorim să facem lucruri bune, ar trebui să se susțină una pe cealaltă. Apreciez că trebuie să fie mai multe modificări legislative care să ne ajute inițiativele. Pentru că momentan, chiar dacă aici sunt composesorate care au fonduri, au inițiative, dacă nu vom simplifica birocrația, dacă nu vom avea avizări, reglementări care să fie de partea  celor cu inițiative, atunci nu vom putea merge mai departe.” a subliniat președintele.

Totodată, Borboly Csaba  a menționat strategiile elaborate și aprobate de Consiliul Județean Harghita care pot fi luate ca bază, fiind consultate cu toate părțile interesate atât în domeniul dezvoltării rurale cât și al turismului.

Strategiile pot fi consultate accesând pagina: https://analiza.judetulharghita.ro/strategii-judetene-actuale/.

Încercăm să realizăm trei Master Planuri, unul pentru Ciomad – Balvanyos, altul pentru Hășmașul Mare – Lacul Roșu și celălalt pentru Munții Harghita, să găsim soluții și sinergii prin care să susținem proprietarii pentru că fără ei nu putem să facem un pas mare. Totodată, avem dezvoltate servicii de salvare montană, suntem axați pe munte, pe dezvoltarea sustenabilă prin implementarea unui software care să reglementeze activitatea montană, dar ne trebuie sprijin și inițiative legislative care să susțină demersurile Consiliului Județean Harghita de dezvoltare durabilă a zonei montane. Avem totodată și structuri dedicate, Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală, așadar am încercat să avem mai multe programe, proiecte, prin care să venim în ajutor și să participăm și la actul educațional, prin educarea copiilor asupra comportamentului în pădure, inițiativă unică la nivel național.”, a punctat Borboly Csaba.

Propunerea președintelui a fost ca ideile cuprinse în strategiile deja existente la nivelul județului Harghita să fie incluse în Strategia de Dezvoltare Integrată a Zonelor Montane.

  • informații și foto furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy