Consiliul Județean Harghita a votat un buget ambițios bazat pe continuarea investițiilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Județean Harghita s-a reunit joi, 16 ianuarie, în ședință ordinară, principalul punct pe ordinea de zi fiind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Harghita și aprobarea derulării programelor cu finanțare nerambursabilă destinate societății civile.

În debutul ședinței, Fekete Örs, Șef serviciu la Serviciul Public Salavmont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita, a prezentat consiliului autospeciala de intervenție montană dotată cu remorcă pentru câini de căutare-salvare,  primită printr-un proiect implementat de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Județul Harghita are unul dintre serviciile cele mai bine echipate, formate din 150 de salvatori voluntari, din care 10 salvatori montani angajați, repartizați în 8 echipe pe teritoriul județului. Este necesar să avem echipamente prin care să putem fi cât mai aproape de cei care au nevoie”, a subliniat Fekete Örs.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a mai subliniat că tragediile din ultimul timp ne-au arătat importanța acestui serviciu și faptul că județul se poate baza pe salvatori.

Totodată, președintele i-a informat pe consilieri cu privire la discuțiile purtate în data de 15 ianuarie, cu 20 de fermieri mari la nivelul județului, în special punctele formulate de aceștia, solicitând sprijinul consiliului pentru susținerea demersului de a transmite punctele formulate la Ministerul Agriculturii.

László Csongor, directorul Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Rurală a apreciat că cele 14 puncte formulate sintetizează situațiile specifice cu care se confruntă fermierii la nivel local.

Primul punct pe ordinea de zi a ședinței a fost adoptarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului pentru anul 2024 și previziunile pentru perioada 2025-2027.

Sunt foarte mândru de aparatul propriu, deoarece suntem printre primele UAT-uri din țară care am putut aduce în fața consiliului proiectul de buget. Din noiembrie lucrăm la acest proiect, am reușit să elaborăm un proiect de buget  care cred că în istoria consiliului județean este cel mai mare despre care putem vorbi. Este aproape dublu față de cel de anul trecut. În total vorbim de un buget de 730 milioane de lei,  unde subvențiile de la guvern nu au crescut ba chiar au scăzut, în schimb, diferitele sume venite pe proiecte, și cele la care ne așteptăm, vor crește veniturile. Din bugetul de stat,  156 de milioane de lei vin in bugetul judeţului. Cheltuielile noastre sunt cu aparatul propriu, creditele, cotizațiile, fondul de rezervă, investițiile, cel mai mare procent, programele și proiectele europene. Vom continua investițiile începute și vor fi lansate altele noi, sănătatea va continua să fie prioritară. Pe lângă acestea, dorim să renovăm vilele de la Homorod și să le punem la dispoziția tinerilor, facem eforturi pentru digitalizare și de reducere a birocrației”, a apreciat Borboly Csaba.

Cu BVC-ul din acest an cred că mai mulți suntem așa că, cu un ochi râdem și cu altul plângem. În ultimii trei ani am reușit să aducem bugetul consiliului județean pe un an din diferitele proiecte, și din acest an a început să se vadă, pentru că pe de o parte vor fi incluse în buget și dublează bugetul iar pe de altă parte acestea pot fi puse în execuție. Colegii au lucrat în ritm alert pentru ca județul Harghita să obțină, să canalizeze și să utilizeze cât mai multe resurse. Punctul de greutate al acestui an l-aș putea accentua în trei lucruri – dezvoltarea în domeniul sănătății la spitalul județean, construirea de drumuri și dezvoltarea învățământului”, a precizat Biro Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita.

În cadrul ședinței au fost aprobate cele 8 programe derulate de Consiliul Județean Harghita cu finanțare nerambursabilă, destinate societății civile, vicepreședintele apreciind că de la 20 februarie cererile de proiecte ar putea fi depuse în format electronic.

Astfel, au fost aprobate Programul special de finanțare nerambursabilă al proiectelor culturale ale comunității românești  cu un buget de 140 de mii de lei, Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și a costumelor tradiționale cu un buget de 400 de mii de lei, Programul general de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale cu un buget de  800 de mii de lei, Programul anual de sprijinire a sportului cu un buget de 1.600 mii lei,  Programul anual de finanțare a activităților de tineret cu un buget de 500 de mii de lei,  Programul anual de colaborare a  Consiliului Judeţean Harghita cu asociațiile şi fundațiile cu activitate de turism cu un buget de 100 de mii lei, Programul anual de sprijin al asociațiilor pompierilor voluntari din judeţul Harghita cu un  buget de 400 de mii de lei și Programul anual de sprijinire a activităților destinate familiilor cu un buget de 70 de mii de  lei.

Consiliul a votat în cadrul ședinței și participarea Consiliului Județean Harghita ca partener în diferite proiecte cu finanțare europeană, președintele subliniind importanța dezvoltării relațiilor internaționale prin prisma acestor colaborări.

  • informații și foto furnizate de Biroul de presă a Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy