Hargita Megye Tanácsa ambiciózus költségvetést szavazott meg, amely a folyamatos beruházásokra épül

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita Megye Tanácsa január 16-án, kedden rendes ülést tartott, melynek fő napirendi pontja Hargita megye költségvetésének elfogadása, valamint a civil szervezeteknek szánt, vissza nem térítendő támogatási programok lebonyolításának jóváhagyása volt.

Az ülés elején Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Barlangi és Hegyimentő Közszolgálatának vezetője bemutatta a képviselő-testületnek azt a speciális, kereső-mentő kutyák szállítására alkalmas utánfutóval felszerelt hegyi beavatkozó járművet, amelyet a Katasztrófavédelmi Főosztály és az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség által megvalósított projekt keretében kapott.

„Hargita megye az egyik legjobban felszerelt szolgálattal rendelkezik, 150 önkéntes mentőből áll, ebből fizetett hegyimentő, 8 csapatban szétosztva a megyében. Felszerelésre van szükség, hogy minél közelebb lehessünk azokhoz, akiknek szükségük van rá” – hangsúlyozta Fekete Örs.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is hangsúlyozta, hogy a közelmúlt tragédiái megmutatták ennek a szolgáltatásnak a fontosságát, és azt, hogy a megye számíthat a mentőkre.

Az elnök egyúttal tájékoztatta a tanácsosokat a január 15-én 20 megyei nagygazdálkodó részvételével lezajlott megbeszélésekről, különös tekintettel az általuk megfogalmazott pontokra, kérve a képviselő-testület támogatását a megfogalmazott pontok Mezőgazdasági Minisztériumhoz való továbbításához.

László Csongor, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója nagyra értékelte, hogy a megfogalmazott 14 pont azokat a konkrét helyzeteket foglalja össze, amelyekkel helyi szinten szembesülnek a gazdálkodók.

Az ülés első napirendi pontja a 2024-es évi költségvetésre vonatkozott, illetve a 2025-2027-es előrejelzésekre.

„Nagyon büszke vagyok az apparátusunkra, mert az országban az első közigazgatási egységek közt vagyunk, akik a költségvetési tervezetet a tanács elé terjesztettük. November óta dolgozunk ezen a tervezeten, sikerült elkészítenünk egy költségvetési tervezetet, amely szerintem a megyei tanács történetében a legnagyobb, amiről beszélhetünk. Majdnem duplája a tavalyinak. Összességében 730 millió lejes költségvetésről beszélünk, ahol a kormányzati támogatások nem nőttek, sőt csökkentek, ehelyett a pályázatokból származó különböző összegek, illetve az általunk várt összegek növelik a bevételeket. Az állami költségvetésből 156 millió lej érkezik a megyei költségvetésbe. Költségeink saját apparátusunkkal, hitelekkel, járulékokkal, tartalékalappal, beruházásokkal kapcsolatosak legnagyobb százalékban, európai programokkal, projektekkel. Folytatjuk a megkezdett beruházásokat és újabbak indulnak, az egészségügy továbbra is prioritást élvez. Ezek mellett szeretnénk felújítani és a fiatalok rendelkezésére bocsátani a homoródfürdői villákat, törekszünk a digitalizálásra és a bürokrácia csökkentésére” – értékelt Borboly Csaba.

„Az idei költségvetéssel azt hiszem, többen vagyunk úgy, hogy egyik szemünk nevet, a másik sír. Az elmúlt három évben sikerült a megyei tanács egy évre szóló költségvetését a különböző projektekből behozni, és az idei évtől ez kezdett látszani, mert egyrészt bekerülnek a költségvetésbe és megduplázza, másrészt végrehajthatók ezek a projektek. A kollégák megfeszített ütemben dolgoztak, hogy Hargita megye minél több erőforrást szerezzen, csatornázzon és felhasználjon. Az idei év súlypontját három dologra tudnám tenni – a megyei kórház egészségfejlesztésére, útépítésre és oktatásfejlesztésre” – mondta Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Az ülésen elfogadásra került a Hargita Megye Tanácsa által működtetett 8, civil szervezeteknek szánt, vissza nem térítendő támogatással működő program, az alelnök szerint februártól 20 pályázatot lehet benyújtani elektronikus formában.

Jóváhagyták a román közösség kulturális programjaira szánt pályázatot 140 ezer lej keretösszeggel, a népviseletek különprogramjára 400 ezer lejt, a kulturális tevékenységeket támogató program kerete 800 ezer lej, az ifjúsági tevékenységeket finanszírozó programokra 500 ezer lejig pályázhatnak, a családoknak szóló programokat 70 ezer lejig támogatják, míg a turisztikai programok támogatására a civil szervezetek 100 ezer lejig pályázhatnak. A sportpályázatokra elkülönített keretösszeg 1,6 millió lej, amely duplája a tavalyi keretnek. A tömegsportoknál az egy pályázaton belül megpályázható maximális összeget 5 ezer lejről 7 ezer lejre növelték, a versenysportok esetében pedig 20 ezer lejről 30 ezer lejre emelték.

  • infó és fotó Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy