IJJ Harghita – evaluarea activităților și rezultatele obținute în anul 2023

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul anului 2023, în cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, organizarea desfăşurării activităților specifice de ordine și siguranță publică a avut în vedere în principal siguranța cetățeanului și a bunurilor publice și private, urmând principalele direcţii de efort pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în domeniul aplicării programelor prioritare în domeniul ordinii publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare.


În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita a executat misiuni de asigurare a ordinii publice în zona de competenţă pe timpul desfăşurării manifestărilor sportive, cultural-artistice, promoţionale, religioase, de protest etc. care au fost condiționate din punct de vedere organizatoric de cadrul normativ în vigoare.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita a abordat fiecare misiune încredințată cu maximă responsabilitate, împlicând atât factorii de decizie cât și pe cei de execuție, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente negative pe linie de ordine și siguranță publică.

În perioada 01.01.2023 – 31.12.2023 au fost executate 5914 misiuni de menţinere a ordinii publice, acestea s-au executat în sistem integrat, prin constituirea de patrule mixte poliţie-jandarmerie sau prin patrule de jandarmi.
Totodată, în perioada de referinţă au fost executate un număr de 450 de misiuni de asigurare a ordinii publice, cu un efectiv de jandarmi, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Astfel s-a răspuns cu promptitudine la un număr de 470 apeluri venite prin S.N.U.A.U. „112”, cele mai importante se referă la întervenția la animale sălbatice, ursul brun în special (399 intervenții), luându-se măsurile necesare de intervenţie promptă în gestionarea şi rezolvarea situaţiilor la care s-a intervenit.
Dacă vorbim de numărul de intervenții pentru îndepărtarea urșilor din apropierea zonelor locuite, putem spune că acestea a crescut în anul 2023, față de 2022.
Dacă în 2022 au fost primite un număr de 311 de apeluri la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, prin intermediul SNUAU 112, în anul 2023 au fost primite 399 de apeluri, care au necesitat intervenția unor echipe, fie formate doar din jandarmi, fie din jandarm și polițist. Pe lângă acestea, există și situații în care jandarmii au fost sesizați direct în teren, de către oameni, ori s-au autosesizat cu privire la prezența urșilor în apropierea așezărilor umane.

IJJ Harghita reamintește oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Activitatea desfăşurată de Posturile de Jandarmi Montane Harghita Băi, Borsec, Băile Tuşnad şi Lacu Roşu, precum şi a Postului Balneoclimateric Praid s-a concretizat în patrulări în staţiunile din raza de competenţă şi pe traseele turistice adiacente acestora, dar şi prin acţiuni desfăşurate în colaborare cu personalul structurilor de Salvamont şi al Rezervaţiilor din județ .
Misiunile de ordine publică s-au executat la un nivel foarte bun, nefiind înregistrate evenimente negative pe timpul îndeplinirii acestora, fapt reliefat şi de menținerea la același nivel a infracţionalităţii stradale sesizate la nivelul judeţului.
Pe parcursul anului 2023, au fost aplicate un număr de 471 sancţiuni contravenţionale, din care 202 amenzi, în valoare totală de 168.000 lei şi 269 avertismente scrise.
La regimul silvic, cadrele militare din cadrul unităţii au aplicat un număr de 162 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 60 de amenzi, în valoare totală de 96.000 de lei și 102 de avertismente scrise, a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 144 mc3, material lemnos provenit din fapte contravenționale de diferite specii (fag, molid, mesteacăn) și 2.52 mc3, material lemnos provenit din fapte penale.
Materialul lemnos confiscat a fost predat în custodie lucrătorilor din cadrul Ocoalelor Silvice de pe raza județului unde s-a produs fapta.
Au fost, de asemenea, constatate, în mod independent, un număr de 22 de infracţiuni, fiind întocmite în acest sens actele premergătoare începerii urmăririi penale, care au fost predate în termen la organele judiciare, pentru continuarea cercetărilor.
Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat (cu poliţia), au fost constatate un număr de 131 de infracţiuni.

Jandarmii harghiteni, aşa cum au acţionat şi până acum, vor contribui în continuare, prin efortul individual şi în echipă, la îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor, la identificarea acelor soluţii optime de gestionare a fenomenului infracţional şi contravenţional în vederea creării unui climat sigur de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţean.

  • informații și foto furnizate de IJJ Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy