I.P.J. HARGHITA AVERTIZEAZĂ CETĂȚENII CU PRIVIRE LA NOI METODE DE ÎNȘELĂCIUNE ONLINE

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Inspectoratul de Poliție Județean Harghita, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul de Investigații Criminale, reiterează importanța vigilenței în fața unor noi metode de înșelăciune online identificate recent. Infractorii folosesc tehnici sofisticate pentru a obține date personale și sume semnificative de bani de la victime.

În această metodă, persoanele vătămate sunt abordate printr-o aplicație gratuită de mesagerie către indivizi necunoscuți, utilizând numere internaționale. Mesajele, scrise în engleză sau română, promit câștiguri rapide online prin îndeplinirea unor sarcini. Victimele sunt apoi solicitate să furnizeze date personale, inclusiv nume, prenume, vârstă, ocupație și un cod IBAN.

Ulterior, victimele primesc clipuri video de pe un site, pe care trebuie să le vizioneze și să le aprecieze, dovada fiind transmisă prin capturi de ecran. După îndeplinirea sarcinilor inițiale, victimele sunt adăugate într-un grup (pe o aplicație ce oferă servicii de mesagerie instantă) pentru sarcini suplimentare, iar ulterior sunt direcționate către o pagină de internet falsă. Pentru a accesa sumele afișate, victimele trebuie să plătească comisioane fictive, care sunt de fapt transferuri către conturi ale infractorilor sau achiziții de criptomonede.

În momentul în care victimele realizează că nu vor primi nici profitul promis, nici banii transferați, acestea încetează comunicarea cu infractorii. Aceste fapte constituie infracțiuni de înșelăciune și fals informatic.

I.P.J. Harghita recomandă cetățenilor să fie extrem de vigilenți în fața ofertelor online care par prea bune pentru a fi adevărate și să evite divulgarea de informații personale sau financiare către surse necunoscute.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy