A Hargita Megyei Rendőrfőkapitányság újabb online csalási módszerekre figyelmezteti a polgárokat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Hargita Megyei Rendőrfőkapitányság a Bűnügyi Elemző és Megelőzési Osztályon és a Bűnügyi Nyomozó Szolgálaton keresztül ismételten felhívja a figyelmet az éberségre a nemrég azonosított új online csalási módszerek miatt. A bűnözők kifinomult technikákat alkalmaznak, hogy személyes adatokat és jelentős pénzösszegeket szerezzenek az áldozatoktól.

Ennél a módszernél az áldozatokat egy ingyenes üzenetküldő alkalmazáson keresztül keresik meg ismeretlen személyek, nemzetközi számokat használva. Az angol vagy román nyelven írt üzenetek gyors online jövedelmet ígérnek feladatok elvégzésével. Az áldozatokat ezután arra kérik, hogy adják meg személyes adataikat, beleértve a nevet, vezetéknevet, életkort, foglalkozást és IBAN-kódot.

Ezután az áldozatoknak egy weboldalról videókat küldenek, amelyeket meg kell nézniük és értékelniük kell, amit képernyőképekkel igazolnak. A kezdeti feladatok elvégzése után az áldozatokat egy csoporthoz adják hozzá (egy azonnali üzenetküldő szolgáltatást nyújtó alkalmazáson) a további feladatok elvégzése céljából, majd egy hamis weboldalra irányítják őket. A megjelenített összegekhez való hozzáférés érdekében az áldozatoknak fiktív díjakat kell fizetniük, amelyek valójában a bűnözők számláira történő átutalások vagy kriptovaluták vásárlása.

Amikor az áldozatok rájönnek, hogy nem kapják meg sem az ígért hasznot, sem az átutalt pénzt, abbahagyják a kommunikációt a bűnözőkkel. Ezek a cselekmények a csalás és a hamisítás bűncselekményét valósítják meg.

A Hargita Megyei Rendőrfőkapitányság azt tanácsolja a polgároknak, hogy legyenek rendkívül éberek az olyan online ajánlatokkal szemben, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek, és kerüljék a személyes vagy pénzügyi adatok ismeretlen forrásoknak való átadását.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy