Consiliul Județean Harghita, o instituție activă în demersurile privind reducerea risipei alimentare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Parteneriat între Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și Consiliul Județean, pentru sănătatea pacienților

Consiliul Județean Harghita s-a reunit în ședință extraordinară azi, 10 iunie, în sistem de videoconferință, caracterul de urgență fiind dat de necesitatea aprobării unor hotărâri care să contribuie la dezvoltările din Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, modificări la lista de investiții pe drumurile județene din împrumutul contractat și depunerea unui proiect care să contribuie la reducerea risipei alimentare.

În debutul ședinței, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, l-a felicitat pe viitorul președinte al județului (Biro Barna Botond), arătându-și convingerea că, împreună cu noua echipă, vor lua decizii bune pentru dezvoltarea comunității.

Pentru modernizarea infrastructurii rutiere a municipiului Gheorgheni, consiliul a aprobat preluarea temporară în administrare a drumului care face legătura între DN12 și Strada Gării, precum și a terenului aferent acestuia, pentru realizarea investiției privind drumul de legătură.

A fost aprobată participarea Consiliului Județean Harghita la implementarea proiectului internațional Food Savers care a fost selectat spre finanțare de Comisia Europeană prin Programul Piața Unică, apelul “Granturi pentru părțile interesate pentru prevenirea risipei de alimente, obiectivul principal fiind de a lansa inițiative de reducere a risipei alimentare în rândul populației și al industriei de catering, și implicarea ONG-urilor sociale relevante și a marilor supermarketuri. Consiliul Judeţean Harghita va implementa acest proiect în parteneriat cu  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita.

Consiliul a votat alocarea unor lucrări privind drumurile județene către Întreținere Drumuri Harghita SRL, drumurile vizate fiind DJ 113B care asigură accesul pentru locuitorii satului Lăzărești spre imobilele proprietate privata situata în localitate, DJ 121G, la ieșirea din sat Iacobeni,  DJ 136A, comuna Atid – satul Atia, comuna Corund, aceste drumrui fiind afectate de fenomenele meteo extreme și necesitând lucrpri de apărare mal, zid de sprijin și consolidare sistem rutier.

Privind modificarea destinației împrumutului contractat, a fost introdus un nou obiectiv de investiții, DJ137, Borboly Csaba motivând decizia prin faptul că lucrările avansează într-un ritm alert și sunt necesare fonduri de rezervă pentru achitarea acestora.

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc va depune în această săptămână, în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita, un proiect care are drept scop implementarea unui sistem informatic care să contribuie la dezvoltarea laboratorului de anatomie patologică în vederea obținerii unui diagnostic precis mai ales în cazul bolnavilor de cancer, în cadrul Programului Sănătate.

Valoarea totală a proiectului este de 9.320.146,51 lei (inclusiv TVA), din care, contribuția proprie la cheltuielile eligibile ale proiectului este de 186.402,93 lei (inclusiv TVA),  din bugetul Consiliul Județean Harghita.

În privința  incubatorului de afaceri de la Bălan au fost actualizate valorile în acordul de parteneriat, Borboly Csaba apreciind că investiția este în competiție cu timpul, proiectul trebuind a fi finalizat la finele anului viitor.

  • informații furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy