Hargita Megye Tanácsa, az élelmiszer-hulladék csökkentésére irányuló erőfeszítések aktív intézménye

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Partnerség a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Megyei Tanács között a betegek egészségéért.

Hargita Megye Tanácsa ma, június 10-én videokonferencia útján rendkívüli ülést tartott, amelynek sürgősségét az indokolta, hogy jóvá kell hagyni néhány határozatot, amelyek hozzájárulnak a Csíkszeredai Sürgősségi Megyei Kórház fejlesztéseinek megvalósításához, a megyei utakra vonatkozó beruházások listájának módosítását a felvett hitelből, valamint az élelmiszerhulladék csökkentéséhez hozzájáruló projekt benyújtását.

Az ülés elején Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a leendő megyei elnöknek (Biró Barna Botond), kifejezve meggyőződését, hogy az új csapattal együtt jó döntéseket fognak hozni a közösség fejlődése érdekében.

Gyergyószentmiklós közúti infrastruktúrájának korszerűsítése érdekében a tanács jóváhagyta a DN12-es és az Állomás utcát összekötő út, valamint a hozzá kapcsolódó földterület ideiglenes átvételét az összekötő útra vonatkozó beruházás megvalósítása érdekében.

Jóváhagyták Hargita Megye Tanácsának részvételét az Európai Bizottság által az Egységes Piac Programon keresztül finanszírozásra kiválasztott, „Érintettek támogatása az élelmiszer-pazarlás megelőzésére” elnevezésű nemzetközi Food Savers projekt megvalósításában, amelynek fő célja az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó kezdeményezések elindítása a lakosság és a vendéglátóipar körében, valamint az érintett társadalmi civil szervezetek és nagy szupermarketek bevonása. Hargita Megye Tanácsa ezt a projektet Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással és Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével partnerségben fogja megvalósítani.

A Tanács megszavazta, hogy a Hargita Útkezelő Vállalatnak ítéljenek oda néhány megyei utakon végzett munkálatokat, az érintett utak a következők: DJ 113B, amely Lázárfalva község lakói számára biztosítja a településen található magántulajdonú ingatlanok megközelítését, DJ 121G, Jakabfalva kijáratnál, DJ 136A, Etédd község – Atyha falu, Korond község, ezeket az utakat szélsőséges időjárási események sújtják, és partvédelmi munkálatokat, támfal és úthálózat megerősítést igényelnek.

Ami a szerződött hitel rendeltetésének megváltoztatását illeti, új befektetési célt, a DJ137-et vezették be, Borboly Csaba azzal indokolta a döntést, hogy a munkálatok gyors ütemben haladnak, és ezek kifizetéséhez tartalékalapokra van szükség.

A Csíkszeredai Sürgősségi Megyei Kórház ezen a héten nyújtja be Hargita Megye Tanácsával partnerségben azt a projektet, amelynek célja egy olyan informatikai rendszer bevezetése, amely hozzájárul a patológiai anatómiai laboratórium fejlesztéséhez, hogy pontos diagnózist lehessen kapni, különösen a rákos betegek esetében, az Egészségügyi Program keretében.

A projekt összértéke 9.320.146,51 lej (ÁFÁ-val együtt), amelyből a projekt elszámolható költségeihez való saját hozzájárulás 186.402,93 lej (ÁFÁ-val együtt), Hargita Megye Tanácsának költségvetéséből.

Ami a Balánbányán megvalósuló vállalkozói inkubátorházat illeti, a partnerségi megállapodásban szereplő értékeket aktualizálták, Borboly Csaba úgy véli, hogy a beruházás versenyben van az idővel, a projektnek jövő év végéig be kell fejeződnie.

  • az információkat Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája közölte

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy