ISU Harghita: ieri, două incendii la autovehicule

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri, 11 iunie a.c., pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea a două incendii izbucnite la o autoutilitară, respectiv la un autocamion.

Primul apel, primit prin 112, în jurul orei 17.50, sesiza producerea unui incendiu la o autoutilitară, pe DJ 125, între localitățile Sândominic și Bălan, iar pentru gestionarea evenimentului, la fața locului au fost mobilizați de urgență, pompierii Punctului de Lucru Bălan. Incendiul, localizat și lichidat de către forțele de intervenție în mai puțin de 30 de minute, s-a soldat cu arderea părților combustibile ale autoutilitarei, mai multe lăzi din plastic și documente. Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit electric.

  Al doilea apel care semnala producerea unui eveniment similar, de această dată la un autocamion, care se deplasa din direcția Toplița spre Reghin, pe DE 578, pe raza localității Stânceni, județul Mureș, a fost primit în dispeceratul ISU Harghita, în jurul orei 23.00, moment în care, la fața locului s-au deplasat imediat, pompierii Gărzii de Intervenție Nr. 2 Toplița. În momentul sosirii echipajelor la fața locului, incendiul, generat, cel mai probabil și în acest caz, de un scurtcircuit, se manifesta generalizat la cabina capului tractor. Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul, cu operativitate, în circa o oră, împiedicând propagarea acestuia la vagonul acestuia, însă flăcările au afectat capul tractor în proporție de 100% și vagonul în proporție de 10%. Din fericire, evenimentele menționate nu s-au soldat cu persoane rănite.

Anul trecut, în județul Harghita, 29 de mijloace de transport au fost afectate în urma unor astfel de incendii. Pentru a preveni astfel de evenimente, respectați următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Pe parcursul zilei de ieri, o atenție deosebită a fost acordată și acțiunilor destinate protecției comunităților locale, colegii noștri acționând pentru gestionarea a 2 astfel de misiuni: o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe DE 578, pe raza localității Sâncrăieni, precum și pentru degajarea unui arbore căzut pe acoperișul unei case, din municipiul Miercurea Ciuc.

Tot ieri, 11 iunie a.c., două echipaje de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni, în cooperare cu SVSU Ciumani, Joseni și Suseni, au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, din localitatea Ciumani. Incendiul, care se manifesta pe o suprafață de circa 70 mp, la o șură și la o altă anexă gospodărească, cu posibilitate de propagare la celelalte anexe din imediata apropiere, a fost localizat și lichidat în limitele găsite, în aproximativ o oră. Ca urmare a producerii incendiului, cel mai probabil, din cauza unui trăsnet, au ars ambele anexe pe o suprafață de circa 70 mp, 6 mc lemne pentru foc, diferite scule electrice și unelte agricole.

Concomitent cu aceste tipuri de intervenții, pe parcursul zilei de ieri, s-au înregistrat 3 solicitări pentru acordarea de prim-ajutor, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 3 persoane aflate în dificultate.

Printre alte informații relevante menționăm faptul că, în ultimele 24 de ore, au fost transmise 2 de mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, care semnalau posibilitatea producerii unor fenomene hidrometeorologice periculoase, în localitățile din județ vizate de avertizarea meteorologică nowcasting Cod Portocaliu.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Învățați cum să reacționați în situații de urgență și asigurați-vă că sunteți pregătiți să gestionați orice situație neprevăzută! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare în diverse tipuri de risc accesând noua varianta a platformei naționale de pregătire în situații de urgență, disponibilă https://fiipregatit.ro.

De asemenea, descărcați, gratuit, aplicația pentru mobil DSU din App Store sau Google Play pentru a accesa informații extrem de utile pentru protecția individuală și colectivă.

   COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy