Bilanțul misiunilor de ordine publică desfășurate de către instituțiile MAI reprezentate în județul Harghita, pe perioada minivacanței prilejuite de sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe

0

Articol disponibil în: Română

În minivacanța ocazionată de sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe polițiștii au acționat în slujba cetățenilor din județ

Cu ocazia minivacanței de Rusaliile Ortodoxe, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita s-au aflat la datorie și au răspuns prompt solicitărilor venite din partea cetățenilor pentru ca această perioadă să nu fie afectată de evenimente negative.

Pe parcursul celor trei zile libere, polițiștii au intervenit la aproximativ 70 de evenimente, dintre care mai mult de 64 au fost sesizate de către cetățeni prin intermediul numărului unic de urgență 112, 4 sesizări au avut altă modalitate de informare, dintre acestea 49 fiind confirmate.

În această perioadă, polițiștii au constatat aproximativ 20 de infracțiuni pentru încălcări ale diverselor prevederi legislative, au aplicat 311 sancțiuni contravenționale, dintre care 226 de amenzi în valoare totală de 225.765 de lei și 85 de avertismente, au reținut 30 de permise de conducere, dintre acestea 5 au fost reținute depășirea limitei legale de  viteză, 6 pentru conducerea sub influența alcoolului, iar 19 au fost reținute pentru alte abateri la regimul rutier.

De asemenea, în 7 cazuri a fost luată măsura retragerii certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor.  

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au legitimat mai mult de 300 de persoane, au verificat 156 de autovehicule și au testat cu aparatele din dotare mai mult de 135 de persoane.

Tot în această perioadă, față de 2 persoane a fost luată măsura reținerii de către polițiști.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita vor continua să fie la datorie pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță în județ!

Misiunile pompierilor militari harghiteni în minivacanța de Rusalii

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, pompieri militari harghiteni au asigurat, zilnic, la nivel județean, misiunile de protecție a populației.

Astfel, în ultimele patru zile (perioada 21-24.06.2024), s-au înregistrat 44 de situații de urgență. Mare parte din misiunile gestionate de pompieri a constat în cazuri pentru acordarea măsurilor de prim ajutor calificat, 31 de persoane fiind asistate medical de către echipajele SMURD.

De asemenea, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 2 incendii și 11 misiuni pentru protecția comunităților: 6 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii a 5 accidente rutiere, precum și la un tablou electric, 1 misiune de descarcerare, evacuarea apei din pivnița unei case, degajarea copacilor căzuți pe carosabil și o misiune de sprijin la hornul unui bloc de locuințe, ce s-a prăbușit pe acoperișul acestuia.

Tot în acest interval de timp, prin intermediul sistemului RO-ALERT, au fost transmise 12 mesaje de avertizare, dintre care 2 mesaje au vizat producerea fenomenelor meteorologice periculoase, iar 10 mesaje pentru informarea cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție, care au semnalat prezența animalelor periculoase (urși).

Salvatorii harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin asigurarea măsurilor de ordine la manifestările cu public numeros și participarea la misiuni de menţinere în sistem integrat au fost principalele obiective ale Jandarmeriei Harghita în perioada  22-24 iunie.    

Jandarmii harghiteni au acţionat în această perioadă pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în mod independent precum şi în sistem integrat. Misiunile sau desfășurat preponderent în Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Izvoru Mureșului, Satu Mare, Sărmaș, Corbu, Valea Strâmbă dar și în stațiunile montane de pe raza județului.

În această perioadă nu au fost înregistrate incidente majore la nivelul județului nostru, fapt pentru care le mulțumim tuturor celor care au ales să petreacă aceste zile de sărbătoare în mod responsabil, respectând recomandările noastre.

Rămânem în continuare la datorie pentru îndeplinirea atribuțiilor cu responsabilitate, asigurând ordinea și liniștea publică, fiind permanent alături de cetățeni, pentru siguranța acestora.

În perioada minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, au reprezentat atracții turistice, precum și în cadrul evenimentelor cu public numeros.

De asemenea, s-au derulat o serie de  sesiuni de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri, adresate organizatorilor, personalului de securitate și din zona de servicii, precum și voluntarilor acreditați la festivalurile ce au avut loc în această perioadă, iar persoanele aflate în evidența centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrogau primit suport și asistență continuă.

Totodată, la linia telefonică verde, 17 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

Pentru că a început vacanța școlară de vară, reamintim părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziție ale acestora, să acorde o atenţie sporită anturajului copiilor lor, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, și să comunice deschis și eficient cu aceștia, pentru a le oferi sprijin în fața problemelor.

Adolescenții care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri pot accesa programul de consiliere psihologică ”SAFE SPACE”, la  nr. de telefon 0752.79.16.47 sau la Telefonul Copilului 116111.

Și în perioada următoare, vom continua activitățile de prevenire a consumului de droguri, precum și pe cele de asistență integrată pentru consumul şi dependența de droguri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy