Un joc al paralelelor și contrastelor, la Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Comunicat de presă

La iarbă verde și umbră răcoroasă, a avut loc conferința de presă din acest an a Festivalului de Muzică Veche Miercurea-Ciuc, în cadrul căreia Angéla Ferencz, managerul Centrului Cultural Județean Harghita; Enikő Sógor, viceprimar responsabil de cultură; Ignác Filip, directorul artistic al festivalului, și András Szabó, consilierul artistic al festivalului, au prezentat tema festivalului, concertele, evenimentele conexe și alte informații importante.

În primul rând, directorul festivalului, Angéla Ferencz, a salutat cei prezenți, mulțumind echipei de organizare pentru pregătiri, și l-a invitat pe Ignác Filip să prezinte programul muzical complet al festivalului.

— Paralele și contraste. Acest subiect este foarte recunoscător, deoarece viața însăși și muzica sunt alcătuite din acestea, alternând tensiuni și relaxare. Repertoriul acoperă toate epocile muzicii vechi, din secolul al XIII-lea până în secolul al XX-lea — publicul se poate cufunda în muzica din Evul Mediu, Renașterea timpurie și Renaștere, Barocul timpuriu și Baroc, Rococo și secolele XIX și XX. Programul include în total 14 concerte, cu trupe locale celebre și muzicieni invitați din alte părți ale României, dar și din Ungaria, Franța, Anglia, Elveția și Germania. Pe lângă cea de-a XVI-a ediție a Universității de Vară de Muzică Veche, vor avea loc conversații la masa rotundă, prelegeri științifice, activități pentru copii, o degustăre de vin, o zi renascentistă pentru copii, casa dansului renascentist și un picnic de muzică veche.

Sâmbătă, 13 iulie, după deschiderea oficială a festivalului, Musica Historica va concerta la ora 18:30 în Sala Mare a Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”, urmată de Márta Sebestyén, Judit Andrejszki și invitații lor, de la ora 19:30.

Duminică, 14 iulie, de la ora 11:30, Ars Pro Toto susține un concert în Biserica unitariană, iar, de la ora 19:00, Into the Winds va urca pe scena Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”.

Luni, 15 iulie, de la ora 19:00, Concerto Spiralis va concerta în Biserica Reformată, urmat, de la ora 21:00, de clavecinistul englez Nicholas Parle la Centrul Cultural Zengő Tér.

Marți, 16 iulie, la ora 19:30, un alt spectacol local va avea loc la Sanctuarul Franciscan de la Șumuleu Ciuc, cu Madéfalvi Schola și Lux Aurumque.

Miercuri, 17 iulie, de la ora 21:00, Zsombor Tóth-Vajna va prezenta iubitorilor de muzică veche muzica pentru claviatură a Perioadei de Restaurație din Anglia, la Biserica Milenară.

Joi, 18 iulie, de la ora 19:00, Sempre va susține un concert la Cinema Csíki Mozi, urmat de un concert susținut de către Mária Fülöp și Piroska Vitárius, de la ora 21:00, la sala din bastionul de nord-vest al Cetății Mikó.

Concertul Orchestrei Baroce a Festivalului începe vineri, 19 iulie, la ora 19:30, în Biserica Sf. Augustin, și ascunde un mister.

Sâmbătă, 20 iulie, de la ora 16:00, Flauto Dolce și Gábor Hegyi vor concerta în Siculicidium – Capela Sf. Ana din Siculeni; de la ora 18:30, va urca pe scena Teatrului Municipal „Csíki Játékszín” ansamblul Carmina Renascentia, urmat, de la ora 19:30, de către formația Codex — a declarat directorul artistic al festivalului.  

În numele municipalității locale, Enikő Sógor și-a exprimat recunoștința personalului Centrului Cultural Județean pentru organizarea în fiecare an a acestui prestigios eveniment, cu care formează o punte între vechile culturi muzicale și prezent, punând orașul pe harta vieţii muzicale europene. Festivalul are publicul său etern, dar datorită în parte Universității de Vară de Muzică Veche, se pregătește o nouă generație a acestui gen.

András Szabó, consilierul artistic al festivalului, a prezentat presei caiet-programul, care este în conformitate cu tema festivalului din punct de vedere structural și al designului.

— De 15 ani, festivalul este membru al REMA, o rețea de ansambluri europene de muzică veche, cu sediul în Franța. În noiembrie, am avut ocazia să vizitez Parisul pentru o conferință de două zile, unde m-am întâlnit cu reprezentanții a 17 ansambluri de muzică veche și am prezentat festivalul. Datorită acestei colaborări, vom putea să ne actualizăm contactele în anii următori și poate să invităm la festival unele dintre ansamblurile cunoscute — și-a rezumat gândurile consilierul artistic.

Angéla Ferencz a subliniat că tema și programul au fost construite în jurul ideilor unui consiliu profesional nou format, din care a făcut parte și regretatul Károly Boér. Toate cursurile de măiestrie ale Universității de Vară de Muzică Veche au toate locurile ocupate, 71 de studenți înscriindu-se la tradiționalul eveniment însoțitor al Festivalului de Muzică Veche. De asemenea, un număr mare de voluntari s-au înscris pentru a ajuta organizatorii la locul concertelor, la programele pentru copii și la Universitatea de Vară.

Programul complet și mai multe detalii despre festival sunt disponibile în trei limbi, pe site-ul regizene.ro și pe Facebook, sub formă de evenimente. Biletele și abonamentele se pot achiziționa, în prealabil și în timpul festivalului, de la Centrul Cultural Județean Harghita, respectiv, de la locațiile de concert, cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Prețul biletelor variază între 15 și 30 de lei, în timp ce abonamentul pentru festival costă 150 de lei și 100 de lei pentru studenți și pensionari. Sub 14 ani, intrarea este gratuită.

Din parcarea de la Erőss Zsolt Arena va pleca un autobuz de transfer gratuit cu o jumătate de oră înainte de evenimentele care se organizează în locațiile din afara orașului.

În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele festivalului planificate în aer liber vor avea loc Sala Mare a Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”. Decizia va fi anunțată pe pagina de Facebook a festivalului și prin intermediul aplicației Festivapp.

Participarea la evenimentele însoțitoare este posibilă pe baza înscrierii prealabile, prin telefon, la numărul +40 746 244 235 (Centrul Cultural Zengő Tér, pentru activitățile pentru copii) și +40 753 055 311 (pentru degustarea de vinuri).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy