ISU Harghita: Misiunile gestionate de pompieri în ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În această dimineață, 26 iulie a.c., la ora 04.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita a fost sesizat, prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 12/E578, localitatea Sândominic, eveniment soldat cu rănirea unei persoane (conducătorul auto), aceasta rămânând încarcerată. La fața locului s-au deplasat de urgență, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni cu autospeciala de descarcerare grea și un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Bălan, cu o autospecială de stingere, precum și un echipaj SAJ Sândominic. Pompierii militari au extras în câteva minute, șoferul autocamionului rămas captiv în cabină, în urma răsturnării în afara părții carosabile, iar echipajul de stingere a acționat pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor la locul producerii accidentului. Victimei descarcerate i-au fost acordate îngrijirile medicale care se impuneau, fiind transportat ulterior la spital.

În ultimele 24 de ore, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea a două incendii de natură electrică, produse la gospodării situate în localitățile Satu Mare și Toplița, reușind să salveze o casă, o anexă și alte bunuri de o valoare semnificativă.

Apelul care sesiza producerea primului eveniment, în localitatea Satu Mare, a fost primit seara trecută, în jurul orei 19.00, la adresa indicată de apelant deplasându-se cu operativitate, forțele de intervenție ale Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de stingere și cu ambulanța SMURD a subunității, precum și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Satu Mare, cu două autospeciale de stingere. Incendiul, care se manifesta la nivelul acoperișului unei bucătării de vară, a fost stins în aproximativ 2 ore, echipajele de pompieri reușind să împiedice propagarea acestuia la o casă din imediata apropiere. În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un cablu electric defect, au ars acoperișul bucătăriei de vară, pe o suprafață de circa 40 de metri pătrați, mobilier bucătărie, tâmplărie; s-au degradat: două aparate electrocasnice (mașină de spălat, un cuptor microunde), o sobă metalică, circa 30 mp țiglă.

Al doilea eveniment, survenit în împrejurări determinante similare, în cursul acestei dimineți, la o anexă din municipiul Toplița, a fost semnalat în dispeceratul ISU Harghita în jurul orei 04.05, la fața locului ajungând în cel mai scurt timp, două echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, din care unul de stingere și unul de paramedici. La sosirea forțelor de intervenție, ardea generalizat o magazie-atelier, flăcările amenințând să se extindă la o altă anexă aflată foarte aproape de focare. Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în circa o oră. Pagubele înregistrate au constat în magazia din lemn, care a ars în proporție de de 90% și aparatura electrică din interiorul acesteia. Din fericire, evenimentele menționate nu s-au soldat cu persoane rănite.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii militari harghiteni recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:

•    Nu utilizaţi instalaţii, echipamente și aparate electrice defecte, uzate sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecțiuni, siguranțe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;

•    Apelați numai la personal autorizat pentru remedierea defecțiunilor la instalațiile, echipamentele și aparatele electrice și pentru verificarea periodică a instalațiilor electrice;

•    Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp.

•    Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.

Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, echipajele SMURD au intervenit în 10 misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, 10 persoane fiind asistate medical.

NU UITAȚI!

Informați-vă și fiți pregătiți în legătură cu modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență, prin accesarea Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență – https://fiipregatit.ro și descărcarea aplicației DSU pentru mobil.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE     

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy