ISU Harghita: Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore (26 septembrie 2024)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ieri, 26 septembrie a.c., pompierii salvatori harghiteni au intervenit prompt în cele 10 situații de urgență înregistrate la nivel județean.

Astfel, echipajele SMURD au intervenit în 8 misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora 8 persoane au fost asistate medical.

Pe lângă aceste intervenții, pompierii au intervenit și la 2 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, soldat cu două victime, pe DE 578, în localitatea Voșlăbeni, km 123+500m, precum și ca urmare a unor scăpări de gaze, provenite de la o butelie, într-un apartament situat în cartierul Florilor, din municipiul Gheorgheni.

Sezonul rece se apropie, nopțile sunt din ce în ce mai reci, iar în unele gospodării s-a făcut deja focul în sobe. Sperăm că au fost verificate și curățate coșurile de fum, iar pe lângă sobe nu sunt lăsate lemne, haine, ziare sau alte materiale care se pot aprinde ușor.

Nu uitați că în sezonul de toamnă-iarnă multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau în urma scăpării accidentale a jarului sau a scânteilor din sobă.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța voastră și a familiei! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate! Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!

Pentru a preveni evenimentele nedorite, vă recomandăm să:

✔ asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană autorizată;

✔ nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

✔ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

✔ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

✔ nu lăsați ușa sobei deschisă;

✔ nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata apropiere a acestora;

✔ stingeți focul pe timpul nopții;

✔ nu lăsați copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire;

✔depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Fii responsabil și instalează-ți un detector de fum în locuința ta! Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Având în vedere că fumul și gazele nocive se răspândesc rapid, ai nevoie să devii conștient de pericol cât mai devreme cu putință, pentru a avea timp suficient să te salvezi.

Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri.

Mai multe măsuri de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență, regăsiți accesând platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, din AppStore și Google Play.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy