Elevii din două unități de învățământ din municipiul Gheorgheni au exersat modul de comportare în cazul unui cutremur 

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Aproape 1000 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au fost evacuați, ieri, pe timpul unui exercițiu de alarmare publică organizat la nivelul municipiului Gheorgheni

Siguranța copiilor este prioritară și de aceea, atât cadrele didactice, cât și elevii trebuie să acorde o atenție deosebită pregătirii pentru diverse situații de urgență.

În cea de-a doua săptămână de școală, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita a coordonat un exercițiu de alarmare publică la nivelul municipiului Gheorgheni, al cărui scenariu a presupus simularea unui cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, care a provocat pagube însemnate în municipiul Gheorgheni, iar în urma acestuia au fost afectate două clădiri de învățământ: Școala Generală și Liceul Tehnologic „Fogarasy Mihály” și un incendiu a izbucnit la un operator economic.

La auzul semnalelor acustice, elevii au reacționat imediat și s-au protejat de cutremur, sub bănci. Aceștia au așteptat câteva minute, iar apoi, însoțiți de profesori, au ieșit din sălile de clasă și s-au adunat în curtea școlilor. Mai multe persoane au rămas blocate în interior, iar două au fost rănite.

Intervenția a fost asigurată de pompierii din cadrul Detașamentului Gheorgheni și SVSU Gheorgheni, Crucea Roșie filiala Gheorgheni, Serviciul Public Salvamont, Poliția Locală și Municipală Gheorgheni. Au fost constituite echipe de căutare-salvare a persoanelor blocate sau surprinse sub dărâmături, de evacuare, de acordare a primului ajutor medical victimelor, precum și de stingere.

Elevii și profesorii care au participat la activitate au aplicat procedurile specifice în astfel de cazuri și au arătat că, într-o situație reală, ar ști cum trebuie să se comporte, pentru a fi în siguranță.

Exercițiul a făcut parte din planul anual de pregătire în domeniul situațiilor de urgență și a urmărit perfecționarea deprinderilor cadrelor didactice pentru luarea măsurilor de protecție a elevilor și conducerea activităților de evacuare în cazul producerii unui cutremur, cunoașterea modului de intervenție de către personalul cu atribuții în acest sens și antrenarea cadrelor didactice și a elevilor pentru asigurarea protecției proprii în cazul unui cutremur.

Astfel de evenimente sunt imprevizibile, chiar luni, 16 septembrie, s-a produs un seism cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter, în județul Buzău și de aceea fiecare persoană trebuie să cunoască măsurile de protecţie în caz de cutremur și regulile ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât și pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut.

Specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita le-au transmis elevilor sfaturi în cazul producerii unui cutremur:

Dacă vă aflați la școală:

adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;

protejaţi-vă capul şi faţa;

nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;

cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență

veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare. Dacă sunteți în exteriorul clădirii:

adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice, copaci sau alte obiecte care vă pot răni;

staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Campania „Nu tremur la cutremur” – click AICI

1. Reguli generale de comportament în caz de cutremur

2. Reguli de comportament în caz de cutremur – pe stradă

3. Reguli de comportament în caz de cutremur – la școală

4. Reguli de comportament în caz de cutremur – în centre comerciale

5. Reguli de comportament în caz de cutremur – în locuințe

 COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy