0

Articol disponibil în: Magyar Română

Két gyergyószentmiklósi iskola tanulói gyakorolták, hogyan kell viselkedni földrengés esetén

Közel 1000 diákot, tanárt és kisegítő személyzetet evakuáltak tegnap a Gyergyószentmiklóson szervezett nyilvános riasztási gyakorlat során.

A gyermekek biztonsága elsődleges fontosságú, ezért mind a tanároknak, mind a diákoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a különböző vészhelyzetekre való felkészülésre.

A második tanítási héten a Hargita Megyei Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség nyilvános riasztási gyakorlatot koordinált Gyergyószentmiklós településen, amelynek forgatókönyve egy 6,2-es erősségű földrengés szimulálása volt, amely jelentős károkat okozott a városban, és két iskolaépületet is megrongált: a Fogarasy Mihály Általános Iskolát és Szakközépiskolát , valamint tűz ütött ki egy gazdasági társaságnál.

A diákok a hangjelzések hallatán azonnal reagáltak, és a padok alatt védekeztek a földrengés ellen. Néhány percig vártak, majd tanáraik kíséretében elhagyták a tantermeket és az iskola udvarán gyülekeztek. Többen bent rekedtek, ketten pedig megsérültek.

A beavatkozást a gyergyószentmiklósi tűzoltók és a gyergyószentmiklósi önkéntes tűzoltók, a Vöröskereszt gyergyószentmiklósi kirendeltsége, a Hegyimentő szolgálat, a Gyergyószentmiklósi Helyi és Városi Rendőrség biztosították. Kereső- és mentőcsapatokat állítottak fel a romok alatt rekedt vagy beszorult emberek felkutatására és mentésére, az emberek evakuálására, az áldozatok elsődleges orvosi ellátására és a tűz oltására.

A tevékenységben részt vevő diákok és tanárok konkrét eljárásokat alkalmaztak ilyen esetekben, és megmutatták, hogy egy valós helyzetben tudják, hogyan kell viselkedniük a biztonság érdekében.

A gyakorlat az éves vészhelyzeti felkészülési terv részét képezte, és célja az volt, hogy fejlessze a tanárok készségeit a tanulók védelmét szolgáló intézkedések meghozatalában és a földrengés esetén történő evakuálás lebonyolításában, megtanítsa a személyzetet arra, hogyan kell beavatkozni, valamint hogy a tanárokat és a tanulókat felkészítse arra, hogy földrengés esetén hogyan védjék meg magukat.

Szeptember 16-án, hétfőn a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengés történt Buzău megyében, ezért mindenkinek tisztában kell lennie a földrengés esetén meghozandó védelmi intézkedésekkel és a betartandó szabályokkal, mind a földrengés bekövetkezése előtt, mind a szeizmikus mozgás alatt vagy után.

A Hargita Megyei Rendkívüli Helyzetek Felügyelőségének szakemberei földrengés esetén tanácsokat adtak az iskolásoknak:

Ha az iskolában vagytok:

✓ keressetek menedéket az asztalok alatt, és maradjatok távol az ablakoktól, külső falaktól vagy olyan tárgyaktól, amelyek megsebesíthetnek benneteket;

✓ Védjétek a fejeteket és az arcotokat;

✓ Ne hagyd el az osztálytermet földrengés idején;

✓ a tanár kinyitja az osztályterem ajtaját, és a támfalhoz húzódva fedezékbe vonul.

✓ a földrengés elmúltával és az evakuálási útvonalak ellenőrzése után ki tudsz majd menni. Ha az épületen kívül tartózkodsz:

✓ Keress menedéket egy biztonságos helyen, távol az ablakoktól, épületektől, hidaktól, villanyvezetékektől, fáktól vagy más olyan tárgyaktól, amelyek megsebesíthet;

✓ Maradj legalább 10 méterre a leszakadt elektromos vezetékektől.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy