Liderii maghiari dorm în papuci în timp ce o lege este pe cale să le spulbere tot ce au câștigat în ultimii 20 de ani

13

Articol disponibil în: Magyar Română

În liniște și fără nicio propunere venită până acum expunere-motiveîn timpul consultării publice, o lege cel puțin dubioasă este pe cale să anuleze toate drepturile câștigate de maghiari în a-și folosi limba maternă în localitățile unde sunt majoritari.
”Propunerea legislativă pentru respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român” este inițiată de Mihai-Bogdan Diaconu și prevede folosirea obligatorie a limbii române în toate instituțiile și în toate situațiile, interzice plăcuțele bilingve, orice fel de formă de comunicare instituțională va fi obligatorie în limba română, la angajare nu se va mai cere cunoașterea altei limbi decât româna și multe alte restricții în folosirea limbii maghiare.
Cel mai grav nu este că deputatul român propune o lege foarte radicală. Cel mai grav este că această lege este în dezbatere publică de ceva timp și absolut nici un lider maghiar, politician sau de la orice altă organizație maghiară, nu au depus nici un fel de propunere care să combată actualul proiect legislativ. Asta înseamnă că liderii maghiarilor nu prea sunt interesați real de ce se întâmplă cu drepturile maghiarilor din România și nu se implică ori din foarte multă incompetență, ori că au un plan să lase lucrurile să degenereze pentru a avea motiv de un nou scandal.
Liderilor maghiari, trezirea! O propunere legislativă este pe cale să vă ia toate drepturile de a folosi în mod oficial limba maternă. Dacă nu depuneți acum, în timpul dezbaterii publice, propuneri de modificare a propunerii legislative înseamnă că nu vă interesează în mod real ce se întâmplă cu drepturile maghiarilor, ci căutați numai să vă îmbogățiți și să faceți scandal.

propunere-legislativa

13 Comentarii
  1. rus spune

    Perfect de acord!

  2. Nicu spune

    Mi se pare foarte corect și normal!

  3. vox spune

    In

    In Ucraina a interzit folosirea limbei ruse.Rezultate o stim cu totii.

    Nu lipseste si la noi asa ceva.

  4. lorant szabo spune

    Hm nu uitati un lucru care ati semnat candva cand ati primit aredealul si nu ati fost silit de nimeni voi ati semnat la Trianon ati primit ardealul dar cu anumite conditii si nesilit de nimeni atat sa respectati oamenii buni nu altceva

  5. lorant szabo spune

    ce intelegi prin normal Nicule nu uita ca ati primit mocca Ardealul pentru pupincurism si sa nu vorbim ca sinteti singura natie din lume care a tradat aliatii de nu stiu cate orii in timpul istorie si tu vorbesti de normal respecta ce au semnat stramosii tai neselitii de nimeni omule

  6. lorant szabo spune

    Cristi noi respectam constitutia romaniei dar tu tratatul de la Trianon il respectii ????????

  7. UNGURUL (ROMANUL) care a nascut aici la Romania spune

    Treziti! Ce ura aveti voi? Voi nu sunteti unul dintre oamenii aceeasi si voi nu ati nascut la o tara multinational? E clar ca voi nu vret pace, o zic eu veti gasiti odata ce vret si ce vrem noi, dar ala nu va fi bine nici la Roman nici la Maghiarii. Ati incercat sa trait in pace? Sunt tist pentru ca nu stiu ala care e rasist ce mai cauta acolo unde e acum si cum are drept sa faca asa ceva?

  8. UNGURUL (ROMANUL) care a nascut aici in Romania spune

    Pai ati fost la UNGARIA? Cine a zis acolo ca nu e voie sa vorbiti in limba Romana? Legea statului interzice sa vorbiti sau sa stiti alte limba? Eu am fost la Ungaria si am vorbit si romaneste si engleza nu am vorbit maghiara deloc si am descurcat nimeni nu a dat amenda si nu am fost batut pentru ca am vorbit in alta limba ci cand politia nu a inceles ce spun ele au chemat unul care stia limba care vorbeam, sunt trist pentru ca sunt si mahgiar si roman dar nu ma simt acasa nici la Romania si nici la Ungaria 🙁 Aici am nascunt si iubesc pe tara si poporul care populeaza dar nu ma simt acasa si sunt trist pentru ca ura umpla toate sufletele romani si unguri. Si ce va invata copii nostri daca noi comportam asa? Ura va creste…. Scuzati daca am insultat pe cineva asta numai opinia mea!

  9. licurici spune

    Pentru ADMIN: Excelent ai punctat aici! Din păcate, există în egală măsură români și maghiari care nu înțeleg ideea de conviețuire care să aibă ca punct de plecare RESPECTUL reciproc pentru tradițiile și valorile culturale ale fiecăruia. Ei nu reprezintă majoritatea! Oamenii din Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Călărași, Mehedinți, Iași sau din orice alt colț al României sunt oameni buni. În fața lui Dumnezeu suntem toți egali. La fel trebuie să fim și în fața legilor pământești.

  10. secuiul de nationalitate maghiara si de cetatenie romana spune

    Ilie Șamdru se vede că nu ați urmărit niciodată o ședință al Consiliului European, unde fiecare deputat vorbește în limba maternă și totul e tradus.
    În Elveția trăiesc francezi, germani și italieni și fiecare limbă este oficială. Este un model de conviețuire demn de urmărit.

  11. Szilard spune

    Dorule in elvetia nu cere nimeni autonomie pentru ca fiecare o are. Este un stat federativ cu 26 de cantoane autonome. Mai pe intelesul tau elvetia este un stat format din 26 de statulete autonome. Aceasi forma de organizare statala o are si germania.Mai bine taci decat sa vorbesti prostii.

  12. Koós Vilmos spune

    ADMIN !…bine faci,respecta secuii,fiindca TU ai migrat la IEI la Csikszereda ,si nu SECUII la tine in Oltenia sau in Moldova…trebuie sa intelegeti voi,ca asta este CL Hargita si Csikszereda,adica Harghita si M.ciuc !!! Secuii,NU sunt minoritari in Romania,ci BASTINASI AUTOHTONI,FAURITORI DE STAT,si NU imigranti !!!Maghiarul de pe strada…da,vrea LOC DE MUNCA,UN VENIT DECENT,SERVICII MEDICALE …si VREA SA FIE CETATEAN EGAL cu romanii !!! Nu ai dreptate si denigrezi adevarul si promovezi minciunea,atunci cind spui,ca SECUII de pe strada nu vor Autonomie si legislarea LIMBI MAGHIARE !…iti ATRAG ATENTIA ,ACCENTUAT,APASAT,INSISTENT si cum vreti voi,ca secuiul,maghiarul DE PE STADA,DA VREA AUTONOMIE,LEGALIZAREA LIMBI MAGHIARE ,drepturi egale cu romanii,asa cum prevede pactul de la Alba iulia,si de la Trianon acum 98 de ani,-promisiuni-pe care NU L-EA RESPECTAT Romania NICIODATA !!!

    ADMIN:
    1. Nu vreau sa intru în polemici istorice cu cineva care nu a auzit de Cucuteni sau alte lucruri asemătoare. Vă respect opinia și din partea mea puteți crede orice doriți, aveți libertatea aceasta.
    2. Nr. de telefon la care ne puteți contacta este 0765234891 . Noi am căutat din răsputeri maghiari licențiați in istorie sau drept care să susțină in fața unei camere de luat vederi problematica autonomiei… din păcate nu a fost nimeni interesat. Dacă gasiți dumneavoastră istorici maghiari sau specialiști in drept cu care să dezbatem această problemă cu cea mai mare plăcere o dezbatem și o promovăm. În schimb dacă nici un specialist maghiar nu va suna la telefonul de mai sus și această filmare nu se va realiza înseamnă că avem dreptate și nu prea e nimeni interesat de autonomie. Dar să lăsăm timpul să treacă și să vedem cine are dreptate 🙂

  13. Lui ILIE SAMDRU ! Ai face mai bine profesorule să vezi de lingușirile și de trădările tale de dinainte de 1989, care sunt nenumărate și rău mirositoare pentru un om bătrân.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy