Ofensivă ungurească în Biserica romano-catolică din România

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pentru prima dată în istoria Diecezei Romano-Catolice de Timișoara scaunul episcopal este ocupat de un episcop de etnie maghiară. Momentul este unul istoric dacă luăm în considerare și faptul că numirea episcolului de etnie maghiară József Csaba Pál are loc după secole în care scaunul episcopal a fost ocupat de episcopi șvabi, scrie dantanasa.ro.

Luni, 6 august a.c., în catedrala Sf. Gheorghe din Timişoara a fost consacrat întru episcop József Csaba Pál episcop romano-catolic de Timişoara, fost arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan, paroh al Parohiei Romano-Catolice “Maria Zăpezii” din Reşiţa. La finalul ceremoniei, noul episcop a fost salutat de vicepremierul ungar Zsolt Semjén, transmite portalul hirado.hu.

Potrivit Hirado, „József Csaba Pál, în vârstă de 64 de ani, este originar din Ţinutul Secuiesc şi a fost numit pe 16 mai, de către Papa Francisc, episcop al diecezei de Timişoara. Motto-ul noului episcop este “Păstrează-i în numele tău”, şi a fost ales din rugăciunea lui Cristos pe muntele Măslinilor. Stema sa episcopală conţine soarele şi luna, reprezentând originile sale secuieşti, precum şi simbolul Sfintei Treimi, şi totodată simbolul limbilor de foc reprezentând multietnicitatea Banatului”.

Din 1990, Dieceza de Timişoara a fost condusă de episcopii germani Sebastian Krauter şi Martin Roos. Martin Roos, după 19 ani de serviciu episcopal, a solicitat retragerea în baza limitei canonice de vârstă, mai relatează portalul Hirado.

Dacă ne raportăm la istoria Diocezei Romano-Catolice de Timișoara și la istoria Diocezei Romano-Catolice de Cenad vestea numirii episcopului József Csaba Pál nu este neapărat una bună pentru Biserica Romano-Catolică din România. Numirea unui episcop de etnie maghiară într-o Dieceză condusă tip de secole de etnici șvabi (detalii aici) marchează fără îndoială un moment istoric. Dacă adăugăm la acest eveniment și detaliul prezenței vicepremierului Ungariei, Zsolt Semjén, binecunoscut pentru declarațiile și acțiunile sale ostile României, și faptul că noul episocop al Diocezei Romano-Catolice de Timișoara este originar chiar din așa-zisul ținut secuiesc, avem suficiente date care ne indică faptul că numirea noului episocp nu este întâmplătoare.

Este evident că Ungaria se amestecă în viața Bisericii Romano-Catolice din România. Din păcate, acest amestec neavenit este tolerat (poate chiar încurajat!) de conducerea acestei biserici din România. Este evident faptul că nimic nu este întâmplător. Urmează oare înlocuirea conducerii de la Iași și București a Bisericii Romano-Catolice și aducere unor episocpi de etnie maghiară? Rămâne să vedem care va fi reacția românilor romano-catolici.

FOTO: Semjén Zsolt, vicepremierul Ungariei, prezent la eveniment, stiri-extreme.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy