Liderii maghiari cer ajutor Divin în ceea ce privește situația Cimitirului Internațional al Eroilor din Valea Uzului

0

Articol disponibil în: Română

Duminică se va ține o slujbă ecumenică pentru cauza cimitirului din Valea Uzului, informează Borboly Csaba pe blogul său, care consideră că ”soluționarea situației create în jurul cimitirului de război din Valea Uzului este o problemă prioritară pentru întreg Ținutul Secuiesc și necesită o acțiune comună”.

”Președinții consiliilor județene din Ținutul Secuiesc au discutat posibilele etape la Cluj Napoca, după ce l-au informat personal pe Orbán Viktor, premierul Ungariei cu privire la detaliile cazului. Comitetul de inițiere pentru situația extraordinară, din care, pe lângă politicieni, fac parte și reprezentanți ai sferei civile și reprezentanți ai bisericilor maghiare istorice, a anunțat slujba ecumenică pentru 12 mai: toată lumea este binevenită în cimitirul de război din Valea Uzului duminică, la ora 15.

Premierul maghiar s-a întâlnit la Cluj cu liderii consiliilor județene din secuime. La conferința de presă ce a urmat întrevederii, în legătură cu situația cimitirului a spus, că fiind vorba de soldați maghiari, despre un ultim omagiu adus lor, este justificată căutarea unui comun acord, a păcii, înainte ca cineva să facă vreo inițiativă. „Sper ca UDMR-ul să-și pună în evidență propriile considerente- pe care le împărtășim- în negocierile cu autoritățile”- a spus premierul.

„Liderii Ținutului Secuiesc sunt interesați de o soluție pașnică. Comunitatea maghiară este pașnică, dar hotărâtă: ne ridicăm pentru adevărul nostru, când simțim că ni se calcă demnitatea și ne sunt încălcate drepturile. Comunitatea e de partea noastră! Vom mișca fiecare piatră în administrație, diplomație și politică, pentru a găsi o soluție la situația apărută”, a spus Borboly Csaba, președintele CJ Harghita.

Tamás Sándor, președintele CJ Covasna a subliniat, că pentru victorie e nevoie de toată lumea. „În ultima mie de ani am învățat: nu putem obține victoria decât împreună! În ultimii o sută de ani am învățat: dacă nu ne organizăm propria viață, alții vor să o organizeze. Acum nici morții nu sunt lăsați în pace. În Valea Uzului s-a comis o profanare cum nu s-a mai văzut până acum. Din partea primăriei Dărmănești nu este o prostie omenească, nici ignoranță, ci un act abominabil, deliberat, împotriva comunității maghiare. Nu vom trece neobservat peste asta, ci vom lua atitudine pe planul Ținutului Secuiesc și pe plan internațional. Numai împreună suntem suficient de puternici pentru a ne proteja și a ne susține comunitatea, națiunea, eroii noștri. Vom fi acolo, și noi cei din Trei Scaune! „- a spus el.

„Într-un loc ca județul Mureș, unde trebuie să luptăm în fiecare zi pentru drepturile noastre de comunitate, simțim cu exactitate greutatea celor întâmplate la cimitirul militar din Valea Uzului. Aceasta este o altă provocare evidentă adresată comunității noastre: azi Valea Uzului, mâine tot Ținutul Secuiesc, de aceea îi rog pe liderii laici și bisericești din județul Mureș să participe la slujba ecumenică de duminică”- a declarat Péter Ferenc, președintele CJ Mureș și Organizației UDMR Teritoriale Mureș.

Comitetul înființat pentru soluționarea situației din Valea Uzului a fost înființat de către Primăria Sânmartin, Consiliul Județean Harghita și Asociația de Conservare a Tradițiilor Székely Virtus. Activitățile lor se bazează pe patru piloni: consiliile locale, sfera civilă, partidele politice și bisericile maghiare istorice, care participă în egală măsură la activități: composesoratele organizează îngrijirea cimitirului, organizațiile de tineret organizează programe zilnice, echipele de husari se află în pază, organizează pelerinaj din Sânmartin, Consiliul Județean Harghita ține ședință în teritoriu.

Membrii comitetului de inițiere au convenit că problema trebuie rezolvată în comun. Ei au subliniat că toți se unesc pentru cauza cimitirului de război, indiferent de opiniile politice sau de altă natură.

Consiliul Județean Harghita a creat, de asemenea, un site în limba maghiară și un site în limba română unde se colectează informații și date relevante. Csaba Borboly solicită, de asemenea, cititorilor să le trimită toate informațiile și documentele pe care le dețin în legătură cu cimitirul de război din Valea Uzului sau granițele județene, astfel încât să le poată pune la dispoziția celor care lucrează pentru soluționarea cazului.”

Site-ul este disponibil în limba maghiară aici http://uz.hargitamegye.ro și în limba română aici http://uz.judetulharghita.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy