Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

S-a înființat comitetul de inițiativă privind situația extraordinară din Valea Uzului

La inițiativa Primăriei Sînmartin, Consiliului Județean Harghita și Asociației de Conservare a Tradițiilor Székely Virtus, s-a înființat un comitet de inițiere pentru soluționarea situației din Valea Uzului, anunță Borboly Csaba.

Comunitatea este unită cu privire la cazul cimitirului de război din Valea Uzului, demersurile se bazează pe patru piloni de acțiune- consiliile locale, sfera civilă, partidele politice, biserica- toată lumea face ce are de făcut. Politicienii negociază, atât la nivel de stat, cât și la nivel județean. Despre toate astea a relatat pe 7 mai la Sânmartin Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, care s-a întâlnit la Brașov cu Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău, și cu Maricica Luminița Coșa, prefect de Bacău, precum și cu secretarul și arhitectul șef al orașului Dărmănești. Deputatul Korodi Attila a raportat rezultatele negocierilor de la București.

La întâlnirea din 7 mai au fost prezenți: Gergely András, primarul comunei Sânmartin, Kozma István, primarul comunei Sânsimion, Szántó László, primarul comunei Cozmeni, reprezentanții bisericii reformate și unitariene, Salamon Zoltán și Rákosi Botond din partea Partidului Civic Maghiar, Fazakas Péter, consilier județean Covasna ca reprezentant al organizației teritoriale Trei Scaune a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, membrii consiliului local din Sânmartin, reprezentanții composesoratelor și sferei civile din Harghita și Trei Scaune: ansambluri tradiționale, echipe de husari, organizații de tineret și presa. Cei prezenți au convenit că problema trebuie rezolvată în comun. Ei au subliniat că toți se unesc pentru cauza cimitirului de război, indiferent de opiniile politice sau de altă natură.

Salamon Zoltán, directorul executiv al Partidului Civic Maghiar a făcut cunoscută poziția partidului său, spunând că dacă va fi inaugurare se va face un lanț viu, dar și-a exprimat încrederea că măsurile întreprinse pentru normalizarea situației vor aduce în cele din urmă rezultate, și nu va avea loc inaugurarea.

A fost creat un comitet de inițiere, care urmărește, printre altele, umplerea cu viață a Văii Uzului. Composesoratul organizează o îngrijire a cimitirului care atrage atenția publicului, organizațiile de tineret organizează programe zilnice, echipele de husari se află în pază, organizează pelerinaje din Sânmartin, Consiliul Județean Harghita și consiliul local Sânmartin vor ține ședințe în teritoriu, vor depune coroane de flori pe mormintele uzurpate prin construcții de primăria Dărmănești. Pentru duminică, 12 mai, ora 15:00 este planificat un eveniment la scară largă, o slujbă ecumenică, iar reprezentanții bisericilor istorice maghiare vor da citire revendicărilor comunității maghiare.

Organizatorii atrag atenția, că oricând, oricine se poate alătura programelor.
Inițiativei se alătură județele Covasna și Mureș, deoarece este o problemă prioritară pentru Ținutul Secuiesc.

Comitetul de inițiere va lucra pe patru piloni: consiliile locale, organizațiile politice maghiare, biserici și sfera civilă, iar scopul principal este întârzierea inaugurării construcției ilegale planificate pentru 17 mai la cimitirul militar, clarificarea ilegalității și soluționarea disputei de graniță în Valea Uzului.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *