Scandalul zguduie din temelii Partidul Civic Maghiar

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Scandalul zguduie din temelii Partidul Civic Maghiar. Acuze de ilegalitati si abuzuri la adresa actualului presedinte, Mezei Janos, inculpat penal intr-un dosar de coruptie

In ultimele zile un scandal macina o formatiune satelit a UDMR, adica Partidul Civic Maghiar.
Presedintele partidului, Mezei Janos, fost primar de Gheorgheni, inculpat intr-un dosar de coruptie, aflat pe rolul instantei de la Tirgu Mures, este acuzat de abuz si ilegalitati pentru modul in care conduce formatiunea, chiar de catre oamenii de baza ai acesteia.
Scandalul a izbucnit cand primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Galfi Arpad, a sesizat DNA cu privire la unele ilegalitati in cazul unui contract public, in care, se pare, beneficiar direct ar fi fost chiar Szasz Jeno, fostul presedinte al Partidului Civic Maghiar, actual sef al unui organism al guvernului ungar.
Asta a insemnat, in ochii lui Mezei Janos, un act de tradare. Pe formula clasica, cultivata in randul maghiarilor de liderii lor, conform careia un maghiar nu reclama un alt maghiar la autoritatile statului roman. O sintagma care face ravagii in randul maghiarilor. Care sunt speriati chiar de catre cei care pretind ca-i reprezinta sa nu sesizeze autoritatile despre modul cum sunt furati. Mai direct spus, daca noi, liderii maghiari va furam pe voi maghiarii de rand, voi nu aveti voie sa spuneti ceva cuiva. Ca sa va putem fura linistiti.
Tradarea lui Galfi l-a facut pe Mezei Janos sa-l execute rapid, sa-i retraga sprijinul politic, iar zilele acestea sa-l excluda din PCM. Pe el si pe un alt revoltat, Rakossy Botond, ambii critici ai noului lider. Probabil le va urma foarte repede si Salamon Zoltan, fostul presedinte executiv al partidului civic, executat tot de Mezei Janos si inlocuit cu seful unei organizatii de tineret, EMI. Miscare care se pare ca nu s-a facut tocmai statutar. Salamon este vinovat ca ar fi simpatizat cumva cu cauza lui Galfi Arpad.
O parte a presei maghiare, care nu este controlata de guvernul ungar sau UDMR a mai scris cate ceva despre asta. Dar foarte putin. Pentru ca cenzura maghiaro-ungara functioneaza foarte bine.
Este de datoria presei sa spuna cetatenilor adevarul. Noi vom incerca sa intram mai detaliat in acest scandal pentru ca e clar ca lucrurile trebuie spuse in adevarul lor. Pentru ca Partidul Civic este in alianta cu UDMR, au parlamentari in Parlamentul Romaniei. Si probabil, vor incerca din nou sa ajunga in parlament.
Cine stie, oare Mezei Janos nu viseaza, oare, la un post de parlamentar pentru ca imunitatea parlamentara sa-l protejeze de o condamnare in dosarul sau de coruptie?

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy