O nouă formă de învățământ în Harghita. Școala din pădure!

0

Articol disponibil în: Română

La Băile Homorod, în Vila nr.6, pe 19 octombrie și-a deschis porțile Școala din pădure, în cadrul zilei dedicate familiei, organizate de Școala Populară de Artă Vámszer Géza, instituție subordonată CJ Harghita.

Pentru programul de o zi anunțat grupurilor școlare, locurile s-au umplut în timp record. Anul acesta zece grupuri de câte 50 de elevi vor fi beneficiarii programelor școlii din pădure, din diferite puncte ale județului, de la Lueta până la Cârța.

Coordonatorii de activități de la Asociația Zöld Székelyföld și profesorii Școlii Populare de Artă se vor asigura ca copii să prindă gustul și iubească această formă de educație în mijlocul naturii. Sâmbătă, cei prezenți la evenimentul de deschidere au fost salutați de Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, Sándor Árpád, directorul Școlii Populare de Artă, și Csonta László, președintele Asociației Zöld Székelyföld, fiind prezentă și Lapohos Annamaria, inspector școlar, profesor de biologie.

Președintele Consiliului Județean a felicitat echipa școlii de artă, și a mulțumit grupului de lucru al Consiliului Județean și Asociației Zöld Székelyföld. El a afirmat, că obiectivul este ca toți copiii din școlile primare să urmeze școala din pădure cel puțin o dată. Este primul astfel de centru educațional lansat de Școala Populară de Artă, dar Consiliul Județean are în continuare câteva vile în așteptarea renovării, care ar fi potrivite pentru acest scop.

Cu toate acestea, nu numai Consiliul Județean poate sprijini școlile din pădure, ci composesoratele și consiliile locale au posibilitatea de a face acest lucru, potrivit președintelui Consiliului Județean.

Acest centru educațional va juca un rol important în dezvoltarea personalității copiilor, deoarece îj învață să trăiască în armonie cu natura și îi va îndepărta de televizor și computer. Vă rog, duceți vestea bună a existenței acestui centru, județul trebuie umplut cu școli în pădure. Nu este nevoie ca doar Consiliul Județean să facă totul, acesta poate fi realizat de composesorate și de consiliile locale – a explicat Csaba Borboly.

Ziua familiei i-a așteptat pe cei interesați cu o mare varietate de activități, cu excursii tematice, vânătoare de comori, activități meșteșugărești și jocuri creative.

Vila nr.6 de la Homorod Băi a intrat în coordonarea Școlii Populare de Artă de anul acesta, și vrem exploatarea ei și pentru alte scopuri decât cazare: se vor organiza tabere, iar activitățile au fost deja extinse cu programul de școală în pădure, atât de popular în Ungaria. Cu sprijinul Asociației Zöld Székelyföld am reușit să montăm instrumente educaționale vizuale și să amenajăm o cameră din vilă pentru școală.

Consiliul Județean Harghita acordă o importanță deosebită educației de mediu și funcționării școlilor din pădure, în ciuda faptului că în România nu există un cadru legal aprobat la nivel național. Prin urmare, Consiliul Județean și-a lansat programul școlii din pădure în cadrul Școlii Populare de Artă Vámszer Géza, împreună cu diverse școli, profesori și civili.

La începutul anului, profesorii din județ au fost solicitați să completeze un chestionar pe această temă, 53 de persoane au completat chestionarul format din 15 întrebări și au arătat un interes serios pentru cooperare și gândire comună referitor la școala din pădure. De asemenea, s-au purtat discuții profesionale, ceea ce a determinat Asociația Zöld Székelyföld să dezvolte strategia acestui an și să definească conceptul exact de școală din pădure.

În luna mai, Școala Populară de Artă a găzduit concursul Cea mai verde școală din județul Harghita, concurs la care s-au trimis zece scurtmetraje interesante de la aplicanți.

Ce este școala din pădure? Programele școlii din pădure se bazează pe activitatea cognitivă activă a elevilor, ceea ce înseamnă că copiii trebuie să părăsească incinta școlii. Într-o școală din pădure, copilul lucrează, învață, interacționează cu colegii și alți participanți. Cunoașterea nu îi este comunicată, ci trebuie să o descopere singur, să colecteze, să proceseze și să evalueze informațiile folosind instrumentele și metodele adecvate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy