FASMR – partener de implementare în reforma rezidențiatului. Rezidenții vor putea desfăşura stagii în spitalele județene, militare şi private!

0

Articol disponibil în: Română

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România susține inițiativa Ministerului Sănătății de a moderniza rezidențiatul, devenind un partener de implementare. În perioada imediat următoare, se va constitui un grup de lucru în cadrul Ministerului Sănătății la care vor participa în permanență reprezentanți mandatați ai studenților și rezidenților, pentru a ajunge la un rezultat cât mai bun în urma acestei măsuri. Scopul nostru este stabilizarea unui sistem de sănătate cât mai performant pentru un viitor profesional de calitate al tinerilor medici.

O reformă a rezidențiatului este necesară și ne bucură faptul că eforturile din ultima perioadă a studenților și tinerilor medici au fost ascultate. Sperăm ca această măsură să realizeze, în mod real, o lărgire a oportunităților de pregătire pentru tinerii medici și să faciliteze o colaborare productivă între universitățile publice și spitalele private. Deși spitalele private au fost foarte mult în atenția media, este important să nu neglijăm importanța posibilității desfășurării de stagii în spitalele județene, măsură care ar putea rezolva o problemă gravă de personal din sistemul de sănătate.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) își manifestă sprijinul față de măsurile propuse de Ministerul Sănătății referitoare la instruirea medicilor rezidenți, prin oferirea posibilității de a desfășura stagii de practică și în spitale județene, militare și private acreditate.

În momentul de față, rezidenții se pot forma doar în spitalele din centrele universitare medicale. Supra aglomerarea acestor spitale cu medici rezidenți, în timp ce alte spitale suferă de un deficit, este o problemă reală a sistemului de sănătate. Este evident nevoie de o reformă a rezidențiatului ce va permite tinerilor să lucreze și să studieze atât în provincie, cât și în spitale private. În felul acesta, rezidentiatul va putea găzdui un număr mai mare de medici, numărul de pacienți la care tinerii doctori au acces va crește, iar tehnologia la care aceștia sunt expuși îi va ajuta să se dezvolte profesional, totul contribuind la o mai bună funcționare a sistemului și a formării tinerilor medici, spre beneficiul pacienților.

În perioada imediat următoare, se va constitui un grup de lucru în cadrul Ministerului Sănătății la care vor participa în permanență reprezentanți mandatați ai studenților și rezidenților, pentru a ajunge la un rezultat cât mai bun în urma acestei măsuri.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy