Joia Mare – Amintirea Cinei celei de Taină/Tradiții și obiceiuri

0

Articol disponibil în: Română

Joia Mare din Săptămâna Patimilor este o zi închinată Cinei celei de Taină, ultima cina pe care Hristos a luat-o împreună cu cei 12 Apostoli ai Săi în Ierusalim, înainte de răstignire. Cina cea de Taina este mărturia biblică a tainei euharistiei, a împărtășirii cu trupul și sângele Mântuitorului. În prima Epistola către Corinteni a lui Pavel apare prima mărturie a Cinei celei de Taină.

Căci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat şi vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine, si, mulţumind, a frânt şi a zis: Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi. Aceasta să faceţi spre pomenirea Mea. Asemenea şi paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceţi ori de câte ori veţi bea, spre pomenirea Mea. Căci de câte ori veţi mânca această pâine şi veţi bea acest pahar, moartea Domnului vestiţi până când va veni. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat faţă de trupul şi sângele Domnului.” (I Corinteni: 24-27)

Ceilalti evanghelisti (Matei 26:17-30, Marcu 14:12-26, Luca 22:7-39 si Ioan 13:1-17:26) confirma faptul ca Cina cea de Taina a avut loc la finele sapamanii, dupa intrarea Domnului in Ierusalim si inainte de crucificare. In timpul cinei, Iisus prevesteste faptul ca va fi tradat de unul dintre apostoli si ca Petru se va lepada de El de trei ori. “Vei pune sufletul tău pentru Mine? Adevărat, adevărat zic ţie că nu va cânta cocoşul, până ce nu te vei lepăda de Mine de trei ori!” (Ioan 13:38)

Taina euharistiei a fost instituită de Iisus, iar momentul Cinei a fost unul de reală inspirație pentru lumea artei. Fra Angelico. Ghirlandaio, Leonardo da Vinci sunt printre marii artiști care au abordat in picturile lor tema Cinei celei de Taină.

Joia Mare este considerate a fi o zi binefăcătoare si protectoare a morților. Tradiția spune ca mortii vin în fiecare an, în aceasta zi, pe la vechile locuinte unde rămân până la Moși, adică până la Rusalii, când se obișnuiește să se dea de pomană colaci și ouă pentru ca morții să se întoarcă în lumea de dincolo.

Tradiția înroșirii ouălor este una foarte bine cunoscută la români. De regula, această operațiune se face în Joia Mare, existând credința ca ouăle înroșite astăzi nu se strică niciodată. În decursul Postului Mare sunt trei privegheri mari care se fac în timpul nopții: joi seara din săptămâna a cincea a postului, a doua sâmbătă seara din aceeași săptămână, iar a treia în Joia Mare spre Vinerea seacă. Cea mai importanta denie a Postului Mare este cea din Joia Mare când se citesc cele douăsprezece evanghelii ale Patimilor Domnului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy