Ministrul Tánczos Barna, în Harghita – discuții cu primarii și reprezentanții asociațiilor de vânătoare despre problemele legate de urși

0

Articol disponibil în: Română

La invitația Consiliului Județean Harghita și a Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita, ministrul Mediului,  Tánczos Barna, a organizat o ședință de informare pentru autoritățile locale și asociațiilor de gestionare a fondului cinegetic din județ cu privire la metodologia de intervenție pentru urșii problemă.

 

Vineri, 5 august, la Sândominic, primarii și reprezentanții asociațiilor de gestionare a fondului cinegetic au avut ocazia de a pune întrebări cu privire la Legea nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților.

Legea le oferă posibilitatea de a lua o decizie locală și imediată, fără a mai aștepta aprobarea de la București. În cazul atacului unui urs, o unitate de intervenție de urgență din cadrul primăriilor poate interveni în urma unui apel la numărul unic de urgență 112. Din această unitate fac parte primarul, jandarmeria,  asociația de gestionare a fondului cinegetic și un medic veterinar.

Potrivit ministrului Tánczos Barna, o serie de măsuri lansate pe baza deciziilor ministeriale au început să dea roade. Una dintre cele mai importante este Legea nr. 197 din 6 iulie 2022 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2021. Ministrul i-a îndemnat pe liderii municipali și ai asociațiilor de gestionare a fondului cinegetic prezenți la reuniune să folosească această posibilitate, care a fost adoptată pentru a proteja viața umană.

Problema urșilor este o problemă complexă. Este mare nevoie de sprijin din partea asociațiilor de vânătoare și a primăriilor și acesta să fie susținut de minister prin plăți și legislație”, a adăugat ministrul Mediului.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a calificat întâlnirea de astăzi drept un succes, amintind că Sândominic este un punct important în problema ursului, deoarece în urmă cu cinci ani protestul fermierilor la București a pornit de aici.

La cinci ani de la demonstrație, putem vorbi acum despre o soluție. Este un pas uriaș înainte, pentru care trebuie să le mulțumim reprezentanților UDMR în guvern. Modul în care se aplică legea este foarte important. Cei care trebuie să o aplice, primarii, asociațiile de gestionare a fondului cinegetic, au reușit să obțină azi răspunsuri. Este clar că sunt necesare acțiuni suplimentare. Putem avansa treptat, ceea ce necesită un sprijin puternic din partea noastră, a tuturor. Suntem încrezători că siguranța poate fi restabilită și că agricultura tradițională nu va fi amenințată de suprapopulația de urși”,  a  precizat Borboly Csaba.

Conform ministrului Tánczos Barna,  peste 200 de intervenţii de alungare a urşilor au avut loc în ultimul an, de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă ce reglementează intervenţia imediată împotriva exemplarelor periculoase, valoarea compensaţiilor plătite primăriilor pentru a acoperi costurile cu permanenţa şi intervenţia fiind de peste 1,2 milioane de lei.

  • informații si fotografii furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy