Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

A doua ediție a Proiectului „Pelerin Senior” în Harghita

În perioada 19-20 august, s-a desfășurat cea de a doua ediție a Proiectului „Pelerin Senior”, organizat de Protopopiatul Ortodox Român Miercurea-Ciuc, finanțat de Consiliul Județean Harghita prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita, prin „Programul anual de colaborare cu structurile asociative ale pensionarilor și vârstnicilor din județul Harghita”. 

În cadrul proiectului a avut loc o excursie de două zile pentru 45 de persoane vârstnice pe traseul Livezi – Miercurea-Ciuc – Vălenii de Munte – București – Sinaia – Miercurea-Ciuc – Livezi, ce a cuprins mănăstiri, biserici și obiective turistice din județele Brașov, Prahova, Ilfov, Covasna și din București. Beneficiarii proiectului au fost persoane vârstnice de confesiune ortodoxă și romano-catolică de pe raza localităților Miercurea-Ciuc, Ciceu, Siculeni și Livezi-Ciuc. Aproximativ 50% dintre beneficiarii proiectului au fost la cea de a doua lor participare. Organizatorul a fost sprijinit de cinci însoțitori voluntari din cadrul Protopopiatului Ortodox Miercurea-Ciuc, DGASPC Harghita, Arhivele Naționale ale României Harghita și Parohia Ciceu.

„Prin organizarea acestei excursii s-a dorit antrenarea la viața culturală și istorică a persoanelor în vârstă din cadrul unor localități de pe cuprinsul Protopopiatului Miercurea-Ciuc, care nu au posibilitatea de a participa singure prin resurse proprii la astfel de evenimente. Prietenii legate în prima ediție a proiectului au fost desăvârșite și completate cu unele noi în ediția din acest an. Prin realizarea pelerinajului persoanele participante s-au cunoscut mai bine și-au împărtășit idei, păreri față de obiectivele vizitate, au acumulat cunoștințe noi despre istoria locurilor vizitate. Prin acest proiect s-a urmărit și reducerea sentimentului de inutilitate, de izolare, marginalizare socială în rândul persoanelor în vârstă” a precizat protopopul de Miercurea Ciuc, Ionel Gheorghe Păncescu.

Cu sprijinul lui Gyorgy Tibor de la Tiantior-Top, au fost vizitate mănăstirile Cheia, Suzana, Zamfira, Ghighiu, Radu-Vodă, Antim, Sinaia, șantierul Catedralei Mântuirii Neamului și paraclisul acesteia, Catedrala Patriarhală, Palatul Patriarhal și Reședința Patriarhală, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București cu paraclisul „Sfânta Ecaterina”, Biserica Bucur Ciobanul, Muzeul Cinegetic de la Posada, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Sfântu Gheorghe, unde pr. inspector Mureșan Marian-Ovidiu, paroh la această biserică, a rostit un cuvânt de învăţătură, după cum a mai menţionat pr. Ionel Gheorghe Păncescu.

În cadrul unui tur al Bucu­reștiului, participanților li s-a prezentat, din autocar, o serie de obiective istorice, arhitecturale și administrative din capitală.

Din fondurile aprobate de finanțatorul principal – DGASPC Harghita – și cele ale Protopopiatul Ortodox Miercurea-Ciuc s-a asigurat pentru participanți transportul, cazare în București şi hrană caldă. Organizatorul a anunţat şi realizarea unei broșuri cu imagini din cele două zile, ce vor fi distribuite în mod gratuit beneficiarilor proiectului.

„Nădăjduim ca pe viitor să continuăm colaborarea cu Consiliul Județean Harghita, atât direct, cât și prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, pentru punerea în practică a altor proiecte pentru comunitățile harghitene” a mai spus protopopul Ionel Gheorghe Păncescu, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

Sursa: https://ziarullumina.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *