A fost aprobată Strategia de tineret a județului Harghita pe perioada 2023-2030

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Consiliul Județean Harghita a alocat din nou sume din cota de 6% impozit pe venit pentru dezvoltarea localităților

În cadrul ședinței ordinare de joi, 23 mai, Consiliul Județean Harghita a luat decizii menite a contribui la dezvoltarea localităților și la crearea unui cadru care să contribuie la creșterea atractivității județului pentru tineri.

În privința dezvoltării localităților au fost alocate sume din cota de 6% impozit pe venit astfel: 250 de mii de lei comunei Satu Mare pentru servicii sociale aferente persoanelor vârstnice, documentație tehnică pentru obținerea autorizației ISU pentru clădirea Școlii Gimnaziale „Nyirő József”, reabilitare și modernizare drumuri de interes local și extinderea rețelei de apă a satelor Mihăileni, Bențid.

În comuna Avrămești, 250 de mii de lei vor fi alocați pentru asfaltarea a două străzi din sat și pentru consultanță în elaborarea unui proiect de finanțare pentru obiectivul „Reabilitare parțială a rețelei stradale în comuna Avrămești”. 

Comuna Corund va fi susținută cu suma de 700 de mii de lei pentru plata ratelor aferente creditelor contractate pentru acoperirea contribuțiilor necesare finalizării proiectelor finanțate din fondurile POR și POIM. Comunei Atid i-a fost aprobată repartizarea sumei de 200 de mii de lei pentru Proiectul „Ruta caselor cu arhitectură tradițională din localitatea Atid”. Comuna Atid prin Programul PNNR a depus un proiect pentru reabilitarea a 7 case tradiționale din localitate. Scopul investiției este dezvoltarea turismului în zonă.  

Comunei Suseni i-a fost aprobată repartizarea sumei de 600 de mii de lei pentru Reabilitarea clădirii Serviciului de pompieri voluntari din Valea Strâmbă. În prezent clădirea Serviciului de pompieri voluntari se află într-o stare avansată de degradare, datorită vechimii acesteia și necesită reabilitare.

Comunei Remetea i-a fost aprobată suma de 700 de mii de lei pentru asigurarea contribuției proprii pentru înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale în satele Remetea și Sineu, comunei Joseni, 700 de mii de lei pentru lucrări de proiectare pentru construirea școlii generale pentru clasele pregătitoare, extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, înființarea rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale în comună, modernizarea centrului social și întocmirea unui proiect tehnic pentru  înființarea unei hale agroalimentare.

Comuna Ciumani va primi suma de 900 de mii de lei pentru reabilitarea și dotarea grădiniței Csalóka, cu scopul de a realiza o grădiniță modernă, conform cerințelor actuale și comuna Ditrău, 700 de mii de lei pentru modernizarea drumurilor de acces agricole și derularea programului de prevenire și intervenție în cazul pagubelor produse de animale sălbatice. Pentru reabilitarea infrastructurii rutiere în orașul Borsec a fost aprobată suma de 700 de mii de lei, comunei Lăzarea i s-a aprobat suma de 410 mii lei pentru reabilitarea și modernizarea drumului comunal DC 13, iar comuna Ciceu va primi 400 de mii de lei  pentru extinderea, modernizarea și înființarea infrastructurii de apă uzată în zona ADI Bogát. Proiectul cuprinde patru comune: Ciceu, Siculeni, Racu și Mihăileni. În comuna Ciceu vor fi realizate 132 racordări la sistemul de apă și 126 racordări la sistemul de apă uzată. 

În comuna Sâncrăieni se construiesc 4043 m de piste pentru biciclete, prin PNRR, astfel, pentru asigurarea contribuției proprii a fost aprobată repartizarea sumei de 240 de mii de lei. Comunei Ciucsângeorgiu îi va fi repartizată suma de 400 de mii de lei pentru stație epurare și puț forat, 400 de mii de lei comunei Mihăileni pentru „Finanțarea cheltuielilor neeligibile ale proiectelor ADI Bogát”. În comuna Mihăileni se vor realiza 7115 m de conductă de apă și 6106 m de canalizare. În continuare se va extinde rețeaua de hidrante și infrastructura de apă prin captarea apei din Csorgo în trei bazine de acumulare. 85 de mii de lei au fost alocați comunei Cozmeni pentru construire trotuar lângă DN 12 cu scopul de a crește  siguranța pietonilor, promovarea mobilității durabile, îmbunătățirea accesibilității și pentru dezvoltarea traseelor turistice la Csomád-Bálványos.

În cadrul ședinței a fost aprobată Strategia de tineret a județului Harghita pe perioada 2023-2030. Elaborarea acesteia a început în 2022 scopul fiind asigurarea unui cadru care să transforme județul Harghita într-un mediu atractiv pentru tineri. În elaborarea strategiei au fost implicați tinerii din județ prin consultări repetate ce au permis dezvoltarea unei strategii care să se plieze pe nevoile acestora.

A fost aprobată și Documentația planului cadastral aferent drumului județean DJ153D și dezmembrarea cadastrală, în acest sens, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, apreciind că s-a mai făcut un pas în cazul podului de la Subcetate de pe DJ153D care în prezent nu oferă condiții de siguranță.

Consiliul a aprobat și suplimentarea posturilor pentru personalul neclerical, unul dintre acestea fiind pentru unitatea de cult ortodox.

  • informații și foto furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy