Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A fost deschis centrul de senologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Centrul de senologie al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a fost prezentat miercuri, 22 septembrie, în cadrul  unei conferințe de presă.

Acest centru funcționează la etajul unu al policlinicii și a fost înființat pentru diagnosticarea, prevenția și tratarea patologiilor sânului.

Lărgirea ofertei medicale al spitalului este importantă pentru noi. Dorim să oferim servicii performante în spectru din ce în ce mai larg, și vrem, ca aceste servicii să fie de calitate. Centrul de senologie este un astfel de serviciu nou: indispensabil, de înaltă calitate și în folosul comunității noastre.”, a spus managerul spitalului, dr. Konrád Judit.

Centrul de senologie este unic în zonă, dar și în regiune.

Am reușit achiziționarea unei aparaturi ultramoderne și s-au alăturat acestui centru profesioniști consacrați din Miercurea Ciuc și Târgu Mureș. Venim cu acest centru în sprijinul femeilor din zonă, prin depistarea precoce a cancerului mamar să asigurăm o șansă în plus.”, a mai declarat managerul.

Una dintre cele mai mari temeri este de a afla că cineva dintre apropiații noștri suferă de cancer, de aceea prevenția este foarte importantă. Și este important ca tratamentul să fie la îndemâna tuturor. Suntem aici azi în prezența unor medici specialiști tineri, pe care ne putem baza”, a spus Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Deputatul UDMR,  Hajdu Gábor, a apreciat că este vorba de o realizare importantă.

Spitalul merge în direcție bună.”, a spus domnul deputat, amintind de anii în care pacienții mergeau în alte orașe pentru tratamentul necesar.

Dr. Burszán-Barabás Andrei, medicul șef al radiologiei a prezentat aparatura performantă a centrului. Despre aparatul de mamografie a spus, aceasta face mai mult decât o simplă mamografie. Pe lângă imaginea radiografică a sânului efectuează și tomosinteză, oferă o imagine multiplanară a leziunilor examinate, cea ce aduce o siguranță în plus în diagnostic. Domnul doctor a explicat că pe lângă acestea, cu ajutorul acestui aparat se va putea realiza și stereotaxie, care se face în momentul de față numai în două locuri în România. Această intervenție este minim invazivă și va fi un mare pas înainte .

Dr. Hompoth György, medicul șef al secției obstetrică-ginecologie a spus că în România, în fiecare an,  în jur de nouă mii de femei primesc diagnosticul cancerului mamar.

Este important descoperirea din timp a tumorilor, șansele de vindecare, de supraviețuire sunt mai mari dacă se descoperă problema înainte să avem semne clinice. Între vârsta de 50-75 ani fiecare femeie trebuie să meargă la examinare mamografică din doi în doi ani.” , a  fost recomandarea medicului șef.

Dr. Csató Szilárd, medic specialist oncolog a evidențiat faptul că la femei cancerul mamar este pe primul loc ca incidență și cauză de deces, pentru că majoritatea tumorilor sunt descoperite târziu.

Crește rapid incidența cancerului mamar, în Miercurea Ciuc avem sub tratament și femei de douăzeci de ani. Anual avem 100-150 cazuri noi. Este foarte important ca femeile să vină în timp la screening” – a subliniat medicul specialist oncolog.

Spitalul oferă servicii complete și pentru tratamentul cancerului mamar. După diagnosticare pe lângă tratamentul oncologic, este la îndemână și tratamentul chirurgical. Medicii specialiști chirurgi efectuează regulat, aproape în fiecare săptămână intervenții chirurgicale de acest gen. În spital lucrează și medic chirurg plastician, care s-a perfecționat pe această arie de specialitate.

În centrul de senologie examinările de sân se efectuează în sistem ambulatoriu, de internare de zi (gratuit pe bază de bilet de trimetere pentru cei asigurați) și contra cost. Pentru mamografie biletele de trimitere se pot cere de la medicii de familie sau medici specialiști (medic obstetrică-ginecologie, medic chirurg). Cei care vor să efectueze screeningul contra cost trebuie să aducă scrisoare medicală de la medicul de familie sau medic specialist. Prețul mamografiei este de 60-120 lei, prețul tomosintezei între 70-280 lei, iar prețul ecografiei mamare este de 200 de lei.

Programările se pot obține zilnic între orele 8:00-14:00, la numărul de telefon: 0732 500772.   
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *