A fost efectuată prima tromboliză în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

Pentru prima oară în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și în județul Harghita, marți, 28 mai 2019pe secția de neurologie a spitalului a fost administrată terapie trombolitică pentru un pacient de 77 de ani care a suferit accident vascular cerebral ischemic, informează Kiss Edit referent de presă al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

„Pacientul de 77 ani din Miercurea Ciuc a prezentat debutul simptomatologiei la ora 7.30 în dimineața zilei de marți. A prezentat hemiplegie dreapta, tulburări de exprimare verbală. După efectuarea analizelor de sânge și a analizelor CT s-a trecut la verificarea criteriilor pentru tromboliză, iar la ora 9:40 s-a administrat tromboliliticul. Aceasta este fibrinolitic administrat intravenos pentru dizolvarea cheagului de sânge care produce infarctul cerebral. După administrarea terapiei s-a urmărit protocolul strict. Starea pacientului s-a ameliorat după administrarea tromboliticului. În momentul actual își poate mobiliza membrul inferior afectatși a fost începută gimnastica medicală pentru ajutarea recuperării”, aprezentat medicul curant, neurologul dr. Dabóczy Mátyás.

Pentru prima tromboliza au fost folosite cele două doze de Actilys cumpărate de spitalul din donația primită cu ocazia balului de caritate „Katalin-bál”, organizat anul trecut de către Asociația Întreprinzătorilor din Ciuc și Consulatului General al Ungariei Miercurea Ciuc.

Între timp spitalul care funcționează în subordinea Consiliului Județean Harghita a mai cumpărat din acest medicament, dacă este necesară terapia trombolitică, medicamentul poate fi administrat pacienților pentru care această terapie înseamnă ajutor. Este de menționat însă, că tromboliza nu poate fi administratăfiecărui pacient care suferă accident vascular cerebral ischemic, există un sistem de criterii exacte despre posibilitățile de administrare a acestuia.

Dr. Incze Emese, medicul șef a secției de neurologie a accentuat, pentru efectuarea trombolizei este nevoie de cooperarea eficientă a secțiilor de urgență, neurologie și radiologie, iar dr. Konrád Judit, managerul spitalului și-a exprimat bucuria că această procedură poate fi aplicată și la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Specialiștii  atrag atenția asupra faptului că deoarece tromboliza poate fi efectuată în cel mai mult 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, trebuie apelat urgent la medic în cazul  simptomelor accidentului vascular cerebral. Aceste simptome sunt: deficitul motor la nivelul membrelor pe partea dreaptă sau stângă, asimetria facială, tulburări de exprimare sau înțelegere verbală, amețeală, grețuri, vărsături, cefaleea intensă, brusc instalată, hemihipoestezie sau parestezii la nivelul hemicorpului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy