A împiedicat diplomația ungară vizita Suveranului Pontif în România în anul Centenarului? Poate ne va răspunde Szijjarto Peter pe timpul prezenței sale în România!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Din ce în ce mai multe agenții de știri dau ca certă prezența Suveranului Pontif în România în cursul anului 2019. O lovitură importantă a diplomației române, care a încercat din răsputeri, de mai bine de 2 ani de zile, convingerea Papei să pregătească o vizită în România. Inițial negocierile au fost purtate pentru anul 2018, însă fără să ofere explicații consistente, Vaticanul a declinat invitația de a vizita România în anul Centenarului, preferând, se pare, să facă acest gest foarte important din punct de vedere diplomatic pe parcursul anului 2019.

Surse bine informate de la Vatican spun că un rol crucial în convingerea Papei să nu fie prezent în România, în anul 2018, l-ar fi avut autoritățile ungare, care, prin toate mijloacele avute la dispoziție, pe filiera catolica, l-au determinat pe Sfântul Părinte să amâne cu un an vizitarea Bucureștilor. Iar unul din așa-zisele argumente invocate se referea la situaţia înfiinţării Liceului Teologic Romano-Catolic din municipiul Târgu Mureș, temă folosită şi pentru şantajarea României, prin blocarea votului pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OCDE. Un pretext fals, în condițiile în care acest liceu funcționează fără probleme de la începutul acestui an școlar, iar tergiversarea înființării sale a fost cauzată exclusiv de conducerea UDMR, care a forţat înfiinţarea unităţii şcolare fără respectarea normelor legale, care prevedeau modalitatea de înființare a unei unități școlare de învățământ. Este de notorietate, de altfel, implicarea activă a trimisului Vaticanului la Bucureşti, în susţinerea publică a poziţiei ungare faţă de subiectul liceului de la Târgu Mureş.

Dacă Budapesta a avut sau nu vreun rol în blocarea vizitei Papei în România în anul Centenar ar putea fi un subiect necesar de clarificat în cadrul următoarei întâlniri dintre miniştrii de externe ai celor două ţări, programată pentru 9 noiembrie 2018, la Bucureşti, aşa cum poate Budapesta va fi întrebată, totuşi, dacă respectul faţă de Ziua Naţională a unui stat european este sau nu este un gest de civilizaţie şi normalitate şi dacă şi în acest an diplomaţii ungari au interdicţie de a participa la sărbătoarea zilei de 1 Decembrie. Reamintim că guvernul României respectă şi salută în fiecare an sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni, de la 15 martie, a cărei semnificaţie istorică reală înseamnă, de fapt, debutul masacrării a peste 40 mii de români ardeleni, în timpul Revoluţiei de la 1848-1849.

Continuarea articolului pe historia.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy