Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A reînceput isteria cu urșii. Mor oameni

A reînceput isteria cu urșii. Mor oameni!  … care, după cum s-ar părea, având în vedere ceea ce se vehiculează în spațiul public, nu erau străini de braconaj.
Dar, dacă stăm puțin strâmb și judecăm drept, începem să ne punem niște întrebări.

E clar că există o problema reală cu urșii în județul Harghita. Dar oare numai în acest județ sunt aceste probleme? În Brașov nu coborau frecvent în cartiere să caute de mâncare? În Sibiu nu a fost fugărit și apoi împușcat un pui de urs în plin centrul orașului?
Oare doar urșii sunt de vină? Oare noi, oamenii, nu avem nici o vină? Căci în anii care au trecut au fost tăiate cu sălbăticie pădurile care umpleau județul Harghita. Li s-a redus habitatul. Oamenii s-au apucat de construit din greu în păduri. Adică, exact acolo unde își duceau viața aceste animale, care, e adevărat s-au și înmulțit. Dar oare s-au înmulțit atât de mult încât să nu mai avem altă soluție decât să le împușcăm?

Vedem cum Borboly Csaba sare ca ars de fiecare dată când mai apare un urs pe undeva. Nu l-am văzut să revină asupra declarațiilor sale în cazul de la Crișeni, când s-a aflat că nefericitul acela a stârnit ursul la el în bârlog. Iar acum poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Parcă asistăm la o tactică prin care sa enervăm lumea din județ pe această temă. Un subiect important, dar nu cel mai important.
La fel de important și la fel de periculos este ceea ce se întâmplă în zona Lunca de Sus, pe valea Ghimeșului. Ceva despre care nu vorbește nimeni.

Oameni din acea zona ne-au scris și ne-au spus că nu mai pot trăi normal din cauza viperelor care s-au înmulțit foarte mult. Și iată, deși s-a semnalat acest lucru, nu se face nimic pentru a proteja oamenii. Ba mai mult, se pare ca unii au fost nevoiți sa plece din casele lor din cauza viperelor. Este oare pregătit Spitalul Județean pentru situația în care vor fi mai multe cazuri de oameni mușcați de vipere?

De ce nu vorbesc despre asta toți criticii urșilor? Fiindcă nu contează oamenii de acolo? Sau chiar nu știu autoritățile despre asta?! –  lucru greu de crezut.

Revenind la urși, chiar să nu știe președintele CJ Harghita că urșii atât de blamați de domnia sa fac obiectul unor afaceri bănoase din zona Gheorgheniului și Tusnadului, localități în pădurile cărora sunt amplasate observatoare la înălțime, iar doritorii pot viziona contra cost cum mănâncă urșii? Cât de legale sunt aceste afaceri, ursul fiind o specie protejată?

Credea oare cineva ca permanenta prezență si intruziune a omului în habitatul ursului va rămâne fără consecințe?

Oare nu e de fapt o încercare a lui Borboly Csaba de a stimula o nemulțumire a cetățenilor județului astfel încât să o poată manipula la momentul oportun? E o întrebare firească pe care ne-o punem.

https://www.medveles.eu/ro/index.php – aici găsiți despre vizionarea urșilor în zona Gheorgheni.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.