A XX-a ediție a Zilelor Județului Harghita, sub semnul valorilor locale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Judeţean Harghita, în colaborare cu instituțiile subordonate, organizează în perioada 8–20 mai 2024 cea de-a XX-a ediţie a Zilelor Judeţului Harghita, acest eveniment fiind considerat o bună oportunitate de a prezenta și evidenția valorile județului Harghita.

Evenimentele din program se axează pe patrimoniul cultural, tradițiile și creațiile contemporane.

În acest context, marți, 7 mai, a fost organizată o conferință de presă la sediul Consiliului Județean Harghita în cadrul căreia au fost prezentate programele și modul de desfășurare a acestora.

Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, a subliniat importanța acestui eveniment: „Județul Harghita are un patrimoniu natural și construit, bogat și diversificat,  care ne construiește și pe noi. Prin acest eveniment avem ocazia să putem prezenta tot ceea ce ne face mândri, ne determină pe noi și ceea ce construim azi, cea mai mare valoare fiind comunitatea harghiteană care clădește și păstrează valorile”.

Totodată, vicepreședintele a mai adăugat că în cadrul acestui șir de evenimente se încearcă implicarea tuturor instituțiilor subordonate, pentru a avea o ofertă de programe cât mai bogată, epicentrul fiind Rusaliile și Pelerinajul de Rusalii, astfel încât „pelerinii să poată  lua în suflet, acasă, o parte din județul nostru.

Ferencz Angela, conducătorul Centrului Cultural Județean Harghita, a apreciat colaborarea armonioasă a tuturor instituțiilor implicate în organizarea acestui eveniment, trecând în revistă programele ce urmează a fi organizate în perioada 8-20 mai.

Astfel, instituțiile s-au pregătit cu aproximativ 70 de programe, din care 15 programe dedicate copiilor, 20 de prezentări de case tradiționale, expoziții fotografice, spectacole de teatru, concerte,  prezentări de carte, excursii.

Peste 50% din programe se adresează tinerilor, 40% dintre acestea fiind bilingve.

Noutatea acestei ediții o constituie disponibilitatea în trei limbi a programelor ce pot fi accesate pe pagina Visit Harghita: https://visitharghita.com/ro/places/zilele-judetului-harghita.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, reprezentat de Bartalis Izabella, organizează 17 programe în zona Odorhei, 7 în zona Ciuc și 2 în zona Gheorgheni, cel mai important eveniment fiind Săptămâna Caselor Muzeale în cadrul căruia vor fi prezentate colecțiile etnografice din localități, expozițiile fiind deschise publicului larg. În cadrul acestui eveniment vor fi organizate ateliere meșteșugărești, expoziții, jocuri populare pentru copii și prezentări de gastronomie locală.

Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, sub coordonarea lui Kolcsár Béla, organizează programe în zona de nord a județului, având în vedere Rusaliile, accentul fiind pus pe evenimente axate pe religie.

Biblioteca Județeană „Kájoni János” va organiza prezentări de carte, managerul instituției, Gyulai Arthur, apreciind că acest tip de evenimente sunt foarte importante în viața comunității.

Șirul de programe din cadrul evenimentului Zilele Județului Harghita poate  fi consultat accesând pagina de Facebook dedicată: https://www.facebook.com/megyenapok/events

  • foto și informați furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy