Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Alături de pompieri, la ceas de sărbătoare

În fiecare an, la 13 Septembrie, pentru pompierii români este zi de sărbătoare. În anul Centenarului, 13 Septembrie reprezintă un moment cu o semnificaţie deosebită pentru salvatori, dată la care, acum 170 de ani, pompierii militari, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au făcut dovada supremului sacrificiu, înfruntând trupele otomane inamice covârşitoare ca număr, mulţi dintre aceştia apărând cu propria lor viaţă idealurile Revoluţiei de la 1848.

Pentru celebrarea acestui moment de mare însemnătate, care stă la baza identităţii instituţionale,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita va organiza o serie de evenimente menite să ateste dubla aniversare: împlinirea a 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi 50 de ani de la înfiinţarea Grupului de Pompieri Militari al judeţului Harghita.

Mâine, 13 septembrie 2018, începând cu ora 10,00, pe platoul central din municipiul Miercurea-Ciuc, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita îşi va aştepta vizitatorii la expoziţia de tehnică; de asemenea, vor fi organizate un punct de informare preventivă şi un punct de prezentare a primului ajutor calificat. Doritorii vor putea vedea o parte din tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, dar vor beneficia şi de sfaturi din partea specialiştilor Inspecţiei de Prevenire, despre modul de comportare premergător, pe timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă, având posibilitatea astfel, să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre. Cu această ocazie vor fi distribuite pliante şi broşuri, specifice activităţii de informare preventivă.

Cu prilejul aniversării celor 50 de ani de existenţă a Grupului de Pompieri Militari al judeţului Harghita, înfiinţat prin Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 3061 din 1 octombrie 1968, în urma reorganizării teritorial-administrative din 1968, va avea loc vernisajul expoziţiei de imagini foto din istoria pompierilor harghiteni: „50 de ani în 100 de momente”.

Începând cu ora 12,00, se va organiza un ceremonial militar şi religios, urmat de prezentarea mesajelor şi a cuvintelor de felicitare adresate de către oficialităţi cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”, ocazie cu care va avea loc un moment festiv în cadrul căruia vor fi înaintate în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim în grad unele cadre active care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice, pregătire profesională şi comportare deosebită. De asemenea, vor fi decernate diplome de excelenţă şi plachete aniversare unor cadre militare cu activitate meritorie în gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de competenţă a inspectoratului şi vor fi premiaţi cu diplome, cupe şi medalii câştigătorii competiţiilor sportive organizate în cadrul „Cupei 13 Septembrie 2018”. Va urma o paradă militară a efectivelor şi tehnicii de intervenţie specifică structurilor profesioniste și voluntare pentru situaţii de urgenţă – vor defila prin faţa asistenţei, în sunete de fanfară, echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Harghita, precum şi voluntarii din cadrul programului de voluntariat „Salvator din Pasiune”.

Pentru cinstirea memoriei predecesorilor care au scris cu litere de foc istoria, pompierii militari vor depune coroane şi jerbe de flori la monumentele din județ, dedicate salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului şi care au purtat cu cinste blazonul de POMPIER. Astfel, vor avea loc ceremoniale de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sandor din satul Sîncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti și la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Geczo Ernes Iosif din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.

De asemenea, tot mâine, în intervalul orar 10.00 – 14.00, subunităţile operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, evenimentul constituind un bun prilej pentru cunoaşterea activităţilor şi misiunilor acestei arme.

Acum, la zi de sărbătoare, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă « Oltul » al judeţului Harghita îi asigură încă o dată pe cetăţenii harghiteni că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor, în îndeplinirea generoasei lor meniri, purtând mai departe crezul „Audacia et devotio!”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.