Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Alegeri parlamentare în Ungaria: Viktor Orban câștigă un nou mandat

 Viktor Orban a revendicat duminică seară „o victorie excepţională” după succesul său la alegerile legislative care îi deschide calea către un al patrulea mandat la rând în fruntea ţării, al cincilea din carieră, notează AFP.

Foto: Bernadett Szabo/REUTERS

„Dragi prieteni, am obţinut o victorie excepţională – o victorie atât de mare încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă de la Bruxelles„, a declarat  Viktor Orban, într-un scurt discurs după publicarea rezultatelor oficiale parţiale.

Fidesz, partidul lui Viktor Orbán, a obținut 53,1% din voturi, după numărarea a 98% din voturi, arată rezultatele preliminare. Alianța condusă de Péter Márki-Zay, Opoziția Unită, a obținut 35% din voturi.

Candidatul opoziției unite, Peter Marki-Zay, și-a recunoscut înfrângerea, dar a pus în discuție corectitudinea alegerilor: „Avem semne de întrebare cu privire la faptul că aceste alegeri ar fi fost democratice şi libere…  Am sperat că putem câștiga chiar și în condiții atât de inegale, dar nu a fost cazul„, a spus Marki-Zay.

Biroul Național Electoral din Ungaria a declarat, în baza rezultatelor preliminare, că Fidesz va avea 135 de locuri, o majoritate de două treimi, iar alianța de opoziție va avea 56 de locuri.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a felicitat Fidesz pentru victoria în alegeri:  „Încă o dată le mulțumesc cetățenilor maghiari din România care au votat. Un lucru este sigur: cazul ungurilor din România și Transilvania va fi important pentru guvernul Ungariei în următorii patru ani”.

Alegerile au fost monitorizate de peste 200 de observatori internaţionali, alături de mii de voluntari din tot spectrul politic.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.