Alt incompetent: primarul comunei Corund a pierdut un proces și trebuie să elimine o inscripție în maghiară de pe clădirea primăriei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

katona_mihaly_polgiDe parcă nu ar avea nimic în cap, sau poate în mod intenționat se încalcă unele reglementări ca să piardă procese și să se dea apoi victimă, primarul UDMR din comuna Corund, județul Harghita, Katona Mihálya pierdut definitiv procesul în urma căruia a fost obligat să îndepărteze inscripția în limba maghiară „Kozseghaza”(primărie) de pe fațada primăriei. Curtea de Apel Târgu Mureș i-a respins recursul prin care a încercat să anuleze sentința Tribunalului Harghita:

„Respinge excepţia lipsei de interes al reclamantei, invocată de pârâta Consiliul Local al Comunei Corund. Admite acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, în contradictoriu cu pârâţii Primarul Comunei Corund şi Consiliul Local al Comunei Corund şi în consecinţă Obligă pârâţii să îndepărteze de pe sediul Primăriei comunei Corund inscripţia „Kozseghaza”. Obligă pârâţii să plătească în solidar reclamantei cheltuieli de judecată în cuantum de 1050 lei reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Harghita. Pronunţată în şedinţă publică, azi 17 Februarie 2015.” (Hotarare 237/2016 din 17.02.2016)

Primarul a făcut recurs, iar decizia Curții de Apel din data de 20.09.2016 a fost de a respinge recursul:

Soluția pe scurt: Respinge, recursul formulat de către PRIMARUL COMUNEI CORUND (cu sediul), împotriva Sentinţei nr. 237/17.02.2015, pronunţată de Tribunalul Harghita, în dosarul nr. 1616/96/2015. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 20.09.2016.

Decizia este definitivă și trebuie respectată în termen de 30 de zile.

korondi

Toate aceste procese sunt pierdute în mod lamentabil de politicienii maghiari care parcă în mod intenționat fac în așa fel încât să piardă astfel de dispute. Niciunul nu urmează pași legali, nu au proiecte arhitecturale pentru inscripții, nu fac toate cererile necesare, nu au aprobări, nu au absolut nimic în regulă și în mod natural pierd orice proces.
De exemplu, dacă ai un mic magazin și vrei să îți pui o reclamă în stradă în maghiară, română sau japoneză, trebuie să urmezi un set de pași care pleacă de la un plan al zonei în care ți se aprobă arhitectural reclama, depui o schiță a reclamei, ceri aprobare de la urbanism, plătești niște taxe, faci niște cereri, etc. Ei bine, dacă orice comerciant privat face toți acești pași pentru a  nu fi amendat, politicienii maghiari care pierd astfel de procese nu fac absolut nimic, încălcănd toate legile pe care comercianții maghiari le respectă, ca după asta să vină în fața electoratului și să se plângă că sunt discriminați.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy