Atenţie la coşurile de fum!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Dat fiind faptul că, doar în acest sfârșit de săptămână, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea unui număr de 5 incendii generate, cel mai probabil, de coșurile de fum necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile, iar, de la începutul acestui an, la un număr de 13 incendii, cauzate de coșurile de fum, ISU Harghita recomandă cetățenilor respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenire a incendiilor la exploatarea instalaţiilor de încălzire locală şi centralizată. Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător. Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente nedorite, ISU Harghita vă recomandă câteva măsuri de prevenire a incendiilor, specifice acestei perioade:

– Coşurile de fum trebuie verificate periodic, astfel încât să se evite apariţia crăpăturilor care ar permite degajarea în încăperi sau poduri a gazelor fierbinţi, a fumului sau a scânteilor;

– Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului şi acoperişului (grinzi, astereală din lemn, etc.);

– Coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Astfel, în data de 13.01.2017, la ora 1845, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în municipiul Toplița, strada Murelor.

La faţa locului s-au deplasat două echipaje (6 subofiţeri) din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, ardea peretele interior al casei, pe o suprafață de aproximativ 5 mp, cu pericol de propagare la întreaga locuință. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 1940. În urma incendiului a ars peretele interior al casei de locuit, pe o suprafață de aproximativ 5 mp, degradându-se tencuiala pe circa 7 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 150.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 1.000 lei.

În data de 14.01.2017, la ora 1855, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în satul Fitod, comuna Leliceni, strada Principală. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 6 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea funinginea din interiorul coșului de fum, existând pericol de propagare la podul casei și la casa învecinată, din cauza scânteilor purtate de vânt. S-au luat măsuri pentru protecția casei învecinate și pentru stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 2010. În urma incendiului a ars funinginea din coșul de fum. Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile din coșul de fum necurățat de funingine, ce au dus la aprinderea acesteia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 200.000 lei, neînregistrându-se pierderi materiale.

În aceeași seară, la ora 2203, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la coșul de fum al unui bloc de locuit în municipiul Toplița, strada Sportivilor. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea funinginea din coșul de fum, cu pericol de propagare la acoperișul blocului de locuit. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 2225. În urma incendiului a ars funinginea din coșul de fum. Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile din coșul de fum necurățat de funingine, ce au dus la aprinderea acesteia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 100.000 lei, neînregistrându-se pierderi materiale.

 În data de 15.01.2017, la ora 1405, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în municipiul Odorheiu-Secuiesc, strada Beclean. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (10 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, ardea funinginea din interiorul coșului de fum. S-au luat măsuri pentru stingerea focarului, cu ajutorul unei scări culisabile, de pe acoperișul casei, acesta fiind lichidat la ora 1545. În urma incendiului a ars funinginea din interiorul coșului de fum. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul din coșul de fum necurățat de funingine, ce a dus la aprinderea acesteia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 120.000 lei, neînregistrându-se pierderi materiale.

În aceeași zi, la ora 1624, un alt apel la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita anunţa izbucnirea unui incendiu la un bloc de locuit în orașul Borsec, strada Gheorghe Doja. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 3 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenție nr. 3 Corbu, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea coșul de fum. S-au luat măsuri pentru stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Borsec (7 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă și spumă), acesta fiind lichidat la ora 1730. În urma incendiului a ars coșul de fum, până la nivelul acoperișului. Cauza probabilă a incendiului au fost jarul/scânteile din coșul de fum deteriorat, ce au dus la aprinderea funinginei. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 150 lei.

O altă situație de urgență a fost semnalată la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, în data de 13.01.2017, la ora 2147, cu privire la blocarea cursului râului Târnava Mare, existând pericol de deversare a acestuia în afara albiei, din cauza zăpoarelor de gheață cu grosime de circa 1,5 m și lungime de aproximativ 700 m, pe raza satului Târnovița, comuna Brădești. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 7 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu un autocamion de intervenție. S-a acționat, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Brădești și Târnovița (16 pompieri civili) și 5 cetățeni, cu un buldoexcavator și mijloace de primă intervenție (căngi, topoare, târnăcoape, motofierăstraie) pentru spargerea zăpoarelor mici de gheață, cele mari fiind imposibil de spart cu mijloacele avute la dispoziție. Intervenția s-a finalizat în jurul orei 0000.

 În perioada 13.01.2017 – 15.01.2017, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 15 de intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – 5 intervenţii, din care două în municipiul reşedinţă de judeţ, două în stațiunea Harghita-Băi și una în comuna Siculeni; S.M.U.R.D. Topliţa – 2 intervenţii, din care una în municipiu şi una în satul Hodoșa, comuna Sărmaș; S.M.U.R.D. Corbu – 2 intervenţii, din care una  în comuna Corbu și una în satul Recea, comuna Tulgheș; S.M.U.R.D. Gheorgheni – 4 intervenţii, din care două în municipiu, una în comuna Joseni și una în comuna Ciumani, iar S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – 2 intervenţii, din care una în municipiu și una în satul Oțeni, comuna Feliceni. Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 12 persoane adulte şi 3 copii. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul unei arsuri, 14 intervenţii fiind pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, dintre care două pe pârtiile de schi din Ciumani și Harghita-Băi.

Totodată, pompierii militari harghiteni au executat, în acest sfârșit de săptămână, 3 misiuni de recunoaștere în teren la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” – Bălan, Colegiul Tehnic „Bányai János” – Odorheiu-Secuiesc și Casa „Jakab Antal” – Miercurea-Ciuc. Tot în această perioadă, au avut loc activități de educare și informare în domeniul situațiilor de urgență la Universitatea „Babeş-Bolyai” – Extensia Gheorgheni, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” – Toplița, Liceul Tehnologic – Corbu, Școala Generală „Domokos Pál Péter” și Grădinița Izvorul Trotușului – Lunca de Sus.

 COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy