Au început alegerile parlamentare în Ungaria

0

Articol disponibil în: Română

În Ungaria s-au deschis cele peste 10.000 de secţii de vot pentru alegerile legislative, la care circa 8,2 milioane de alegători urmează să decidă dacă premierul în exerciţiu Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, mai primeşte sau nu încă un mandat, transmite EFE, citat de AGERPRES.

Foto: Profimedia Images
Profilele celor doi candidați (sursa DIGI24)

Peter Marki-Zay, 49 de ani:

  • Candidatul opoziției formată din șase partide, primar al orașului central Hodmezovasarhely din 2018
  • Susține introducerea euro și aderarea la Parchetul European
  • Practicant catolic care susține drepturile LGBTQ+
  • „Orban încă nu poate decide cum să păstreze o distanță egală față de ucigașii și victimele din Ucraina”, este una din pricipalele sale remarci din ultimele săptămâni, adunată de BBC News.

Viktor Orban, 58 de ani:

  • Un activist aprig anti-sovietic ca student
  • Prima perioadă ca prim-ministru 1998-2002. A revenit la putere în 2010 și s-a menținut acolo și la alegerile din 2014 și 2018
  • Conduce un guvern conservator, naționalist, predicând „democrația iliberală”
  • „Politica maghiară nu este nici prietenoasă cu Ucraina, nici cu Rusia. Este prietenoasă cu Ungaria”, este una din pricipalele sale remarci din ultimele săptămâni, adunată de BBC News.

Totodată, alegătorii sunt chemaţi să participe la un referendum pe tema unei legi polemice, considerată homofobă atât în interiorul, cât şi în afara ţării.
Fiecare alegător va primi trei buletine de vot: primul corespunde uneia dintre cele 106 circumscripţii din ţară, al doilea conţine lista partidelor şi al treilea este pentru referendum.
Ultimele sondaje indicau o egalitate de 47% între partidul Fidesz al ultranaţionalistului Orban şi coaliţia „Uniţi pentru Ungaria”, din care fac parte şase partide de opoziţie, de la stânga la dreapta radicală.

Această egalitate nu ia în calcul votul ungurilor care trăiesc în afara graniţelor ţării şi care este în principiu în favoarea lui Orban.

Este posibil ca aceste alegeri să fie decise de… indecişi, care pe fondul incertitudinii provocate de războiul din Ucraina vecină ar putea miza pe continuitate.

Potrivit sondajelor, niciun alt partid nu va reuşi să depăşească pragul de 5% pentru a intra în parlament.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

 „Peste 280.000 de maghiari cu dublă cetățenie din Transilvania s-au înregistrat ca să voteze la alegerile parlamentare din Ungaria. Vorbim de aproximativ jumătate din cei care dețin și pașaport ungar. În Ardeal locuiesc în total peste 1,2 milioane de etnici maghiari.”, precizează Europa Liberă România.

Tot duminică, ungurii votează într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.

Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l priveşte, guvernul ungar susţine că vrea doar să-i protejeze pe minori.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea – deja în vigoare – va înceta să se mai aplice.

Secţiile de vot vor fi deschise până la ora locală 19:00, când va începe numărătoarea voturilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy